Annons

Kinesiska Tesla-utmanaren rusade 40 procent efter USA-noteringen

Den kinesiska elbilstillverkaren Xpeng notering på den New York-börsen fick en flygande start. Aktien steg över 40 procent under sin första handelsdag, skriver CNN Business. 

NYSE-chefen Stacey Cunningham och Xpeng firar en lyckad IPO.
NYSE-chefen Stacey Cunningham och Xpeng firar en lyckad IPO.Foto:Nicole Pereira

Xpeng, som bland annat finansieras av e-handelsgiganten Alibaba, insåg redan innan handeln startade på torsdagen att efterfrågan för aktierna i bolaget var hög. Den ursprungliga planen var att sälja 85 miljoner så kallade depåaktier i prisintervallet 11 till 13 dollar. Men det stora intresset fick bolaget att tänka om.

I stället såldes 99,7 miljoner aktier till ett styckpris på 15 dollar, vilket ger ett sammanlagt noteringsvärde på 1,5 miljarder dollar, motsvarande 13 miljarder kronor. När handeln i aktien stängde på torsdagen hade det totala värdet ökat till nästan 2,1 miljarder dollar sedan aktien stigit med över 40 procent.

Xpeng, som handlas under tickern XPEV, blir den tredje kinesiska elbilstillverkaren som noteras i USA. Först ut var Nio som noterades hösten 2018. Aktievärdet har sedan dess mer än dubblats. Tidigare i år noterades även Li Auto, som direkt efter noteringen rusade med 50 procent.

 


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?