Kinesiska militärer åtalas i USA för dataintrång

Fyra personer inom den kinesiska militären åtalas i USA för det omfattande dataintrånget mot kreditrådgivningsföretaget Equifax 2017, meddelar justitieminister William Barr.

Uppgifter om 147 miljoner personer i USA, Storbritannien och Kanada fanns i de system som hackades.

Foto:Evan Vucci

”Det var ett av de största dataintrången i historien”, konstaterar Barr vid en presskonferens i Washington enligt nyhetsbyrån Reuters.

Dataintrånget beskrivs som mycket allvarligt eftersom de känsliga uppgifter som hackarna stal kan användas för att få fram uppgifter om miljontals personers hälsa och transaktioner, skriver The New York Times.

William Barr noterar att det är ovanligt att USA åtalar personer inom andra länders militär eller underrättelsetjänst, men att man nu behövt ta till åtgärder för att försvara medborgarna från identitetsstölder.

”Dessa uppgifter har ett ekonomiskt värde, och dessa stölder kan göda Kinas utveckling av artificiell intelligens”, säger Barr enligt The New York Times.

FBI-chefen Christopher Wray beskrev nyligen stöld av teknik- och handelshemligheter som det ”största långsiktiga hotet mot vår ekonomiska livskraft”. Han tillade att den kinesiska regeringen använder alla medel ”för att stjäla åt sig sin väg uppför den ekonomiska stegen på vår bekostnad”, skriver USA Today.

Kina har inte kommenterat uppgiften om åtalet.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?