Annons

Kinesiska elbilsmärkets nya giv: Köp bilen – hyr batteriet

Den kinesiska elbilstillverkaren Nio frikopplar batterikostnaderna från inköpspriset för sina nya elfordon. Bolaget introducerar istället ”Batteri som en tjänst” och nu kan kunderna köpa en Nio ES8, ES6 eller EC6 utan batteri – och hyra ett istället.

Nio ES8.
Nio ES8.Foto:Sundry Photography

Batterier är den överlägset dyraste komponenten i ett elfordon, men den kinesiska biltillverkaren har hittat ett sätt att kapa den tunga kostnaden från bilnotan. Genom att sälja bilen utan batteriet kan Nio sänka priset på modellerna med drygt 88.000 kronor. Köparen betalar istället en månatlig avgift på drygt 1.200 kronor för ett 70 kWh-batteri, skriver bland andra Bloomberg News och sajten Electrive. 

Fördelarna för konsumenten är många. De kan exempelvis byta till ett kraftfullare batteri om behovet uppstår, eller när tekniken utvecklas. De kan också byta in sitt urladdade batteripaket mot ett fulladdat sådant på någon av Nios 143 stationer runt om Kina. 

Tjänsten finns i dag i 64 städer. Nio uppger att 800.000 batteribyten redan ägt rum. Enligt företaget byggs en ny batteribytesstation varje vecka och planen är att bygga 300 nya stationer under 2021. 

För att implementera tjänsten har Nio, tillsammans med batteritillverkaren CATL och två andra partners, grundat bolaget Battery Asset Company. De fyra företagen äger var och ett 25 procent av bolaget och har tillsammans investerat motsvarande drygt en kvarts miljard kronor. 

Enligt Nio finns planer på att expandera tjänsten utanför Kina med start under 2021. 

 


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?