1515
Annons

Kinesiska ambassaden fördömer KD och SD:s utvisningskrav

KD och SD:s krav att Sverige bör utvisa Kinas ambassadör Gui Congyou har fått den kinesiska ambassaden att reagera. 

”Vissa politiker från Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna har fällt felaktiga kommentarer om Kina och kinesisk-svenska relationer, vilket vi fördömer och starkt motsätter oss”, skriver ambassaden i ett uttalande, vilket Expressen och Sveriges Radios Ekot rapporterat. 

Foto:Jonas Ekströmer/TT, Jonas Ekströmer/TT

Kravet från Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna att utvisa Kinas ambassadör Gui Congyou från Sverige kommer sedan Kinas ambassad i torsdags skickat hotmejl till Expressenmedarbetaren Jojje Olsson, där han uppmanades att sluta med sin rapportering om Kina.

Även Vänsterpartiet har ställt sig bakom kravet på utvisning. 

I ett uttalande svarar nu den kinesiska ambassaden att de fördömer och starkt motsätter sig KD och SD:s krav. 

”Vissa politiker från Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna har fällt felaktiga kommentarer om Kina och kinesisk-svenska relationer, vilket vi fördömer och starkt motsätter oss”, skriver ambassaden och fortsätter vidare: 

”Kina är ett hövligt och respektfullt land som tror på ömsesidig respekt. Det är bara när man respekterar andra, som man respekteras tillbaka. Den som ger rosor till andra är den första att känna lukten, men den som kastar lera på andra har smutsig hand”.

Utrikesminister Ann Linde meddelade på lördagen att det inte är aktuellt med utvisning av Gui Congyou. 

Valet 2022

Lööf: Låt Svenska kraftnäts miljarder jobba för lägre elräkningar

Centerpartiet vill använda Svenska kraftnäts mångmiljardkassa till att pressa elpriserna, kapa elnätsavgifterna och införa ett grönt avdrag för energieffektivisering.

”Det innebär en rejäl prispress ned på elräkningen”, säger partiledare Annie Lööf.

Centerledaren Annie Lööf.
Centerledaren Annie Lööf.Foto:Ali Lorestani/TT

På fredagen är det Centerpartiets tur att ge sitt förslag hur hushållen ska klara vinterns elnota under vinterns förväntat fortsatt skyhöga priser. 

Partiet vill se ett uppdrag till Svenska kraftnät att genom så kallad mothandel av biokraft få ut ytterligare 4 TWh i systemet, vilket enligt beräkningar från Energiforsk skulle kunna sänka priserna i södra Sverige med minst 40 procent. 

Idag finns det en outnyttjad kapacitet av biokraft också under vinterns kallaste dagar, enligt Annie Lööf som påminner om att Svenska kraftnät förra året gick med 20 miljarder i överskott. 

”De har många miljarder samlade på hög som man måsta använda till att pressa ned elpriserna”, säger hon. 

Partiet lägger även fram två förslag som tar längre tid att genomföra: Dels en sänkning av elnätsavgifterna med 30 procent som tidigast kan genomföras 2024, men också ett 50-procentigt grönt avdrag för energiinvesteringar. Taket är 25.000 kronor och det skulle kunna vara på plats från årsskiftet. Skulle alla 150.000 villor som ha direktverkande el använda avdraget kostar det statskassan 1,3 miljarder. 

Finns det inte en risk att det här bara går över i högre priser på värmepumpar och längre väntetider? 

”Det stämmer att det är långa ledtider för all form av renovering och byggande just nu”, säger Annie Lööf. 

”Det är nu dags att göra människor fria från direktverkande el”, säger hon vidare. 

Vänsterpartiets förslag om lägre svenska priser på el - avfärdat av Svenska kraftnät - och Moderaternas senaste förslag om ett högkostnadsskydd för de värst drabbade hushållen har ”planekonomiska tendenser”, enligt Annie Lööf. 

Partierna borde sätta sig i konstruktiva samtal om energifrågan, enligt Annie Lööf som är särskilt kritisk mot att Moderaterna har nobbat S inviter till energisamtal. 

”Jag har kritiserat mina partiledarkollegor i över ett halvår för att man bara pratar och inte gör något”, säger hon. 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera