Annons

Kinesisk och amerikansk optimism lyfte börserna

Börserna klättrade i både Asien och USA under torsdagskvällen och natten. Ett oväntat starkt kinesiskt inköpschefsindex gav draghjälp till uppgången.

 

Bild:TT

Både amerikanska och asiatiska börserna ser ut att ha skakat av sig Nordkorea-oron.
Amerikanska börserna slutade på plus när de stängde på torsdagskvällen. Dow Jones Industrial Average klättrade 0,3 procent, S&P 500 0,6 procent och Nasdaq med 0,9 procent. En dollarförsvagning drev på uppgången. Försvagningen kom efter att amerikanska finansministern Steven Mnuchin sa att en svag valuta är ”något bättre” för exporten.

Oväntat svaga inflationssiffror för USA fick också dollarn att försvagas.

Det är femte dagen i rad som S&P 500 klättrat och därmed är nedgången som noterats den senaste månaden utraderad.

Kinesiskt inköpschefsindex för industrin från Caixin Media och Markit Economics kom in på 51,6 för augusti, vilket är tredje månaden i rad som indexet stärks. Prognosen för augusti var 51. I juli uppgick indexet till 51,1 och i juni 50,4. Det fick Hang Seng-index i Hongkong att stiga med 0,3 procent klockan 06.20 svensk tid. Japanska Nikkei handlas strax över nollan medan Tokyobörsens breda index Topix är ned med 0,1 procent.

På fredagen är den stora hållpunkten amerikanska jobbsiffror som publiceras klockan 14.30 svensk tid. Analytiker förväntar sig att 178.000 jobb skapades i förra veckan.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?