Annons

Kinesisk militär på Hongkongs gator – ”hjälpte invånare röja upp”

Den kinesiska armén skickade ut soldater på gatorna i Hongkong för att röja bort barrikader och skräp från de enorma protester som hållits i staden.

Åtgärden kan tolkas som en maktdemonstration och en varning från Peking till de prodemokratiska demonstranterna.

Arkivbild: Demonstranter i Hongkong.
Arkivbild: Demonstranter i Hongkong.Foto:Moa Kärnstrand/TT

”Det är ett sätt att påminna om att armén finns i Hongkong och kan agera”, säger Torbjörn Lodén, professor emeritus i Kinas språk och kultur vid Stockholms universitet.

TT: Är det en hotfull påminnelse?

”Ja, det skulle jag definiera det som”, svarar Lodén.

Militären bekräftar insatsen via sitt konto på sociala medier-plattformen Weibo.

”Soldater från PLA:s (engelsk förkortning för kinesiska militären) Hongkonggarnison hjälpte invånare röja upp vägarna och fick applåder från invånare på platsen”, skriver militären.

Enligt de regler som sedan 1997 styr förhållandet mellan centralregeringen i Peking och lokalregeringen i det delvis autonoma Hongkong ska soldaterna i normalfallet hålla sig i sina kaserner. Men kortklippta soldater i träningskläder och med kvastar i händerna genomförde ändå en blixtsnabb upprensning av gator nära kasernerna på lördagen.

Kinesiska statskontrollerade medier har flera gånger på senare tid varnat för att trupper kan komma att sättas in för att kväsa protesterna som pågått i sex månader och skapat en extremt svår politisk kris i området.

En talesperson för lokalregeringen, som demonstranterna vänder sig emot, säger att den inte har bett om hjälp från militären utan åtgärden var ”en frivillig samhällsinsats initierades av dem själva”.

Lodén ser också insatsen som ett sätt för centralregeringen att visa att den stödjer lokalregeringen, och att hos delar av befolkningen försöka vinna poänger som en stabiliserande faktor.

Han säger att han skulle bli förvånad om lokalregeringen verkligen inte kände till insatsen i förväg.

”Det låter osannolikt för mig.”

Under en video som visar soldaternas städaktion skriver en Facebookanvändare i Hongkong:

”I dag kom de för att plocka upp stenar, i morgon kommer de för att ta våra liv”.

Allt svårare sammandrabbningar har inträffat under protesterna. På lördagen kastade demonstranter nära Hongkongs polytekniska universitet brandbomber mot polisen, som svarade med tårgas.

I ett av sina få uttalanden om oroligheterna sade Kinas president Xi Jinping i torsdags att våldsamheterna ”allvarligt utmanar den grundläggande principen om ett land, två system”.

”Att stoppa våld och kontrollera kaos medan man återställer ordning är Hongkongs mest akuta uppgift just nu”, sade han enligt den statskontrollerade tidningen Folkets Dagblad.

I torsdags twittrade också den kinesiska tidningen Global Times, som agerar språkrör åt centralregeringen, att Hongkongs styre ska utlysa utegångsförbud under helgen. Inlägget låg kvar i en halvtimme innan det togs bort. Tidningens chefredaktör uppgav senare att inlägget togs bort eftersom det inte fanns tillräcklig information.

Även den politiske analytikern Dixon Sing säger att soldaternas närvaro på Hongkongs gator är ett meddelande.

”Det ger också en vink till demonstranterna. . .  om att Kina kan använda PLA på ett mer rakt sätt om läget verkligen förvärras.”

Demonstranter som stannade kvar på gatorna sent på lördagskvällen tog också soldaternas städinsats som ett hot.

”Vi vet inte vilka slags vapen de har och deras mentala inställning är också en annan än Hongkongpolisens”, säger en demonstrant som uppger att han är 24 år gammal och heter Leung.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från RegSmart Life ScienceAnnons

Stort behov av regulatorisk kunskap inom läkemedelsindustrin

Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare och Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare, RegSmart Life Science.
Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare och Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare, RegSmart Life Science.

En möjliggörare med gedigen regulatorisk grund från både myndighet och industri. Så beskriver RegSmart Life Science grundare, Marie Gårdmark och Agneta Larhed, bolaget som hjälper både företag och forskare med allt från produktutveckling till regulatoriska frågor. 

Det var redan på apotekarutbildningen vid Uppsala universitet som Marie Gårdmark och Agneta Larhed lärde känna varandra. I dag har Marie en bred bakgrund inom läkemedelsutveckling och regulatoriska frågeställningar och Agneta har stor erfarenhet inom formuleringsutveckling av läkemedel – en riktigt bra kombination enligt de själva: 

– Vi kommer båda från tjänster på Läkemedelsverket. Jag var chef för tillståndsverksamheten rörande läkemedel och Agneta var vetenskapligt ansvarig inom området farmaci och bioteknologi. Under våra år på myndigheten såg vi att det fanns ett stort behov av regulatorisk kunskap inom industrin, framförallt bland småföretagare och forskare. Det sådde fröet till RegSmart. När erbjudandet kom att starta ett bolag tillsammans med Center for Translational Research så kändes det som ett enkelt beslut, säger Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare. 

– Det som gör oss unika på marknaden är vår bredd. Vi balanserar regulatoriska, vetenskapliga och kommersiella behov och förutsättningar vilket är värdefullt i arbetet med så väl tidig utveckling som inför marknadsgodkännande. Jag och Marie kompletterar varandra och vi har ett bra helhetsperspektiv med fokus på företagens mål, tillägger Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare. 

Använda riktlinjer på rätt sätt

Just helhetsperspektivet är extra viktigt poängterar Marie Gårdmark. Det gäller att utgå från vilka produkter som bolaget faktiskt vill ha ut på marknaden i slutändan – något som mindre företag inte alltid tänker på: 

– De blir lätt uppslukade av den fas som de befinner sig i just nu och inför de problem de möter dagligdags. Genom att istället ha ett klart affärsmål med sin produkt från start, blir det lättare att förstå vad man behöver göra för att nå dit. Här är det viktigt att veta hur man kan ta hjälp av riktlinjer och regler under resans gång för att uppnå sina kommersiella intressen, säger Marie Gårdmark. 

Men, det handlar inte bara om att läsa riktlinjer – det  gäller också att förstå sammanhanget, säger Agneta Larhed. RegSmarts roll är att vara lösningsfokuserade och deras arbete går snarare ut på att förstå syftet med riktlinjerna, och hjälpa kunden att förstå vart lagstiftningen är på väg. 

– Då får man bättre koll på vad man behöver eller inte behöver göra, och kan se både närliggande risker och möjligheter i utvecklingsarbetet. Vi har tre ledord som vi utgår från: vetenskaplighet, regulatorisk relevans och fit for purpose. Fit for purpose innebär att man utgår ifrån det man vill uppnå och därefter bestämmer vilka studier eller tester man ska göra istället för att bara hålla sig fast vid en riktlinje och göra som man alltid har gjort, säger Marie Gårdmark. 

Stort engagemang och framåtanda 

I augusti firar bolaget ett år och utvecklingen har varit över de båda grundarnas förväntan. De har nyligen rekryterat tre nya spetskompetenser som ska täcka upp inom dels det medicintekniska området, dels inom läkemedelstillverkning. 

– Det är väldigt roligt att få ta del av så många spännande idéer från företag och forskare som jobbar med alla dessa fantastiska utvecklingsprojekt inom läkemedel och medicinteknik. Det finns ett sådant engagemang och en stark framåtanda, vilket är härligt att kunna vara en del av! säger Agneta Larhed.

– För oss är det viktigt att bidra till utvecklingen av life science-sektorn i Sverige och det är något som vi gör på olika sätt. Det kan till exempel handla om att hjälpa små forskande företag med regulatorisk kunskap så tidigt som möjligt i utvecklingsprocessen. Det regulatoriska behöver inte förhindra eller försvåra – det gäller bara att fokusera på sin produkt och se möjligheterna, avslutar Marie Gårdmark.

Fakta RegSmart Life Science
RegSmart Life Science AB bildades i augusti 2019. Företaget är en del av koncernen Center for Translational Research tillsammans med Clinical Trial Consultants, Lablytica och ClinSmart. I dagsläget har företaget fem anställda och kontor i Uppsala. RegSmart täcker regulatoriska frågeställningar för både läkemedel och medicintekniska produkter och har en global inriktning med fokus på den europiska och amerikanska marknaden.
EXTERN LÄNK: Läs mer här 

Mer från RegSmart Life Science

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med RegSmart Life Science och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?