1515

Kinesisk kärnkraftsbjässe storägare av svensk vindkraft

Den kinesiska kärnkraftsbjässen CGN öser kapital i svenska vindskraftsprojekt. Bland annat i Piteå, där man bygger Europas största landbaserade vindkraftspark. 

”Kina kan använda den här typen av ägande som ett påtryckningsmedel”, säger Oscar Almén vid FOI till Ekonomiekot.  

Kinesiska kärnkraftsbolaget CGN öser pengar över svenska vindkraftsprojekt.
Kinesiska kärnkraftsbolaget CGN öser pengar över svenska vindkraftsprojekt.Foto:TT

Utländska investerare flockas kring den svenska vindkraften, som kan byggas till de lägsta priserna i Europa, tack var Sveriges optimala vindläge. 

Totalt har nyinvesteringar värda 90 miljarder kronor gjorts mellan 2017 och 2022. Den absoluta majoriteten av pengarna kommer från utländska investerare, rapporterar Ekonomiekot Extra på lördagen. 

En av bjässarna som satsat mest kapital är det statligt ägda kinesiska bolaget China General Nuclear Power Corporation (CGN) vars europeiska dotterbolag köpt 75 procent av den första etappen av vindkraftsprojektet Markbygden i Piteå kommun. 

Markbygden är Europas största landbaserade vindkraftpark som, när samtliga etapper är färdiga, kommer att ha över 1.100 kraftverk på en yta som är större än Stockholm. 

I ungefär samma veva som CGN:s investering i Markbydgen för ett år sedan, hamnade bolaget på USA:s svarta lista, som innebär att amerikanska företag förbjuds att handla med de svartlistade bolagen. Skälet till att CGN lades till på listan är att bolaget, enligt USA, stulit amerikansk kärnteknik för militärt bruk. 

Förutom Markbygden i Piteå har CGN investerat 16 miljarder kronor i över 300 vindkraftverk i bland annat Bollnäs, Gällivare och Ljusdal. Sammantaget står den kinesiska energijätten för en femtedel av alla investeringar i ny svensk vindkraft mellan 2017 till 2022. 

Oscar Almén vid FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut, pekar på att Kinas investeringar har kopplingar till landets nationella kärnintressen, som socioekonomisk utveckling och att säkra kommunistpartiets position vid makten. 

”Kina kan använda den här typen av ägande som ett påtryckningsmedel”, kommenterar han till Ekonomiekot. 

CGN kan också komplicera Sveriges relationer till USA, säger han vidare: 

”Det blir en faktor där Sverige som europeisk aktör får väga de två stormakterna mellan varandra.”

CGN är det största kärnkraftsföretaget i Kina och har på kort tid blivit en av de största energiinvesterarna utanför Kina. 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?