Sedan slutet på juli har Ryssland skruvat ner leveranserna av naturgas via Nordstream 1 till runt 20 procent av rörledningens kapacitet, i vad som tolkas som vedergällning för västs sanktioner i spåren av Ukrainakriget. Men trots det hade EU i fredags fyllt på sina gaslager inför vintern till 72 procent av deras kapacitet.
Om leveranserna och konsumtionen ligger kvar på samma nivå de kommande månaderna väntas unionens lager vara fyllda till 89 procent den 1 november, vilket är mer än EU-kommissionens mål på 80 procent, skriver Gavekals Cedric Gemehl i en analys. Skulle Ryssland strypa alla leveranser i morgon så skulle EU, enligt hans analys, ändå kunna nå 80-procentsmålet med hjälp av de ökade importerna av flytande naturgas (LNG).
”Slutsatserna är allvarliga, men kanske inte riktigt så alarmerande som mediernas katastrofrapporter om Europas energisituation kan få dig att tro”, skriver Cedric Gemehl.
Marknaden har dock inte låtit sig övertygas av de välfyllda gaslagren. Efter en liten nedgång i gaspriset i början av veckan steg priset igen i mitten på veckan och handlades under torsdagen för runt 211 euro per megawattimme på den europeiska gasbörsen.
”Även om gaslagren i Europa just nu är välfyllda och EU har en plan för att sänka gasanvändningen med 15 procent fram till slutet av vintern så är det inte tillräckligt för att lugna marknaden,” skriver Energi Danmark i en kommentar.
Som salt i såren varnar myndigheter nu också för att torkan i Europa har lett till så pass låga vattennivåer att fartyg inom kort inte kommer att kunna ta sig igenom delar av floden Rhen, som är en viktig transportled för olja och LNG.
Elin Akinci, som är energianalytiker vid ELS Analysis, säger att det stora problemet just nu är Rysslands agerande, eftersom man för första gången någonsin inte möter sina kontraktuella skyldigheter för naturgasen.
”Genom årtionden, även under kalla kriget, så levererade man alltid enligt sina kontrakt men nu har man alltså begränsat också de leveranserna”, säger hon och tillägger att det är därför marknaden är väldigt uppskrämd.
Hur väl EU klarar sig i vinter beror naturligtvis också på konsumtionsnivån. EU-kommissionen har satt upp ett mål om att medlemsländerna ska minska sin gaskonsumtion med 15 procent och flera länder har redan börjat släcka ner nattbelysningen på offentliga monument och har infört begränsningar för användningen av luftkonditionering och uppvärmning.
I Spanien har premiärminister Pedro Sánchez uppmanat till slipsbojkott för att minska behovet av luftkonditionering i kontorslokaler, och i Tyskland har staden Hannover stängt av varmvattnet i alla duschar och handfat i offentliga simhallar och gymnastiksalar.
Men Cedric Gemehl menar att EU:s 15-procentsmål kan vara överambitiöst. Enligt hans beräkningar behöver unionen som helhet minska sin konsumtion med 6 procent för att klara vintern om Ryssland stänger av flödet av naturgas helt i morgon. Om EU kan fortsätta att fylla på sina gaslager i samma takt som hittills de kommande tre månaderna behöver konsumtionen bara minskas med 2 procent.
Elin Akinci säger att Cedric Gemehls analys låter ”otroligt optimistisk” och poängterar att det finns många variabler som påverkar utfallen i olika analyser, såsom om vintern blir mild eller kall och hur hög efterfrågan på LNG är i Asien. Dessutom speglar det nuvarande läget att det redan nu sker en väldigt stark rationalisering av energi inom industrin, säger hon:
”Man drar ju ner jättemycket på efterfrågan eftersom man helt enkelt inte klarar av de höga priserna. Det blir ju en fråga om vad man definierar som en energikris då? Är det först när folk börjar frysa och hushåll inte får gas?”
Elin Akinci säger att det är möjligt att Europa klarar sig väl i vinter ur ett försörjningsperspektiv, men tror inte på en återgång till en normal marknadssituation och förutspår att att de höga energipriserna kommer att bestå.
Även Cedric Gemehl höjer ett varningens finger för att situationen varierar stort mellan olika EU-länder och att utsikterna för gasberoende Tyskland är mycket mer osäkra än vad de är för EU som helhet. Om Ryssland skulle stänga av flödet av gas i morgon och tyskarna minskade sin energianvändning med de rekommenderade 15 procenten så skulle landets gasreserver ändå ta slut i mars.
Tyskarna tar dock situationen på högsta allvar och har redan börjat skruva ner sin energikonsumtion rejält. Enligt den tyska energibranschens lobbyorganisation BDEW minskade landets gaskonsumtion med 20 procent i maj och juni, jämfört med snittet för de två månaderna de senaste 10 åren. Chefen för den tyska energimyndigheten Bundesnetzagentur, Klaus Mueller, vill se en fortsatt minskning med 20 procent även över vintern och uppmanar andra länder i Europa att göra det samma.
”Om alla länder i Europa sparar på gas så kan vi stabilisera priset, kanske till och med minska det och bidra till att det finns tillräckligt med gas för att vi ska klara oss igenom hösten och vintern”, sa han till den tyska tv-kanalen ZDF, enligt Bloomberg.