ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Almedalen 2017

Kinberg Batra till attack: "Åk härifrån, Sverigehatare!"

Moderatledaren Anna Kinberg Batra går till attack mot Nordiska motståndsrörelsen (NMR) i sitt Almedalstal.

"Jag har en sak att säga till nazisterna på Visbys gator: Åk härifrån, Sverigehatare!"

Moderatledaren Anna Kinberg Batra är sist ut av partiledarna på Almedalsscenen. De sista dagarna här har nazistiska Nordiska motståndsrörelsen (NMR) varit på plats och många har störts och upprörts av deras närvaro och slagord.

Friheten måste alltid försvaras, säger moderatledaren.

"I Hamburg har vänsterextremister skövlat gator, plundrat butiker och attackerat poliser. Och de senaste dagarna har vi sett nazister på Visbys gator. Vad får man säga i det här landet egentligen?" frågar Anna Kinberg Batra.

"Svaret måste vara: nästan vad som helst. Tolerans är att stå ut med det du inte gillar eller håller med om. Men det finns gränser."

Hon talar om att alla har ett personligt ansvar att säga ifrån när man hör något sexistiskt, rasistiskt eller fördomsfullt.

"Och jag har en sak att säga till nazisterna på Visbys gator: Åk härifrån, Sverigehatare!"

Hotar lämna förhandlingar

Anna Kinberg Batra drar sedan en historia om svårigheterna att backa med husvagn.

"Det är nästan lika jobbigt som att försöka få Stefan Löfven att satsa mer pengar på försvaret", säger hon.

Just nu pågår förhandlingar mellan regeringen och M, C och KD om försvaret, men partierna har svårt att komma överens.

"Låt det därför bli glasklart vad jag säger till regeringen: vi har sagt att försvaret måste få minst två miljarder extra nu i höst. Men det bör bli mer än så. Annars går Moderaterna från förhandlingsbordet", säger Anna Kinberg Batra.

Hon pekar på tre problem som Sverige måste lösa: integrationen, utanförskapet och jobben. Och därutöver otrygghet och brist på lag och ordning.

Jobbklyftan mellan inrikes och utrikes födda måste bort, ett bidragstak införas och fler enkla jobb skapas.

"Och det kräver integrationsplikt, med krav på att ta del av svenska värderingar och att lära sig det svenska språket", säger hon.

Strax innan moderatledaren gick upp på scenen kom ytterligare dystra opinionssiffrorna för henne. Enligt en ny undersökning som Novus gjort på uppdrag av SVT Nyheter anser bara 42 procent av drygt 1 000 tillfrågade alliansväljare att hon bör sitta kvar. En av fyra har ingen uppfattning i frågan. Var tredje alliansväljare anser att hon bör avgå före valet nästa år.

Något nära förestående byte av partiledare är dock inte aktuellt inom Moderaterna, enligt Lars-Ingvar Ljungman, valberedningens ordförande.

"Min bedömning är att de allra flesta i partiet, liksom jag, vill ge Anna chansen att komma tillbaka", säger han till Sydsvenskan.

"Om någon verkligen vill byta partiledare borde de höra av sig till mig. Men det har ingen gjort."

Lars-Ingvar Ljungman utesluter dock inget.

"Vi är i ett bekymmersamt läge. Ligger vi kvar på dagens låga opinionssiffror finns ju risken att man börjar ropa på snabba enkla lösningar."

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer