ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Kinberg Batra öppnar för att fälla regeringen med SD-stöd

Moderaterna vill fälla regeringen Löfven och driver nu på för att alliansen ska gå fram med en gemensam budget. Samtidigt öppnar partiet för att förhandla med Sverigedemokraterna i riksdagen.

Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra kom på torsdagen med ett nytt besked, med potential att rita om den svenska politiska spelplanen.

Med ett och ett halvt år kvar till valet anser Moderaterna att allianspartierna bör gå fram med en gemensam budget, i syfte att fälla regeringen Löfven.

”Det händer för lite från alliansens håll. Jag vill och Moderaterna vill att vi ska vara beredda att agera skarpt tillsammans redan före 2018, för att stoppa en utveckling som annars går åt fel håll”, säger hon.

Anna Kinberg Batra informerade sent på onsdagskvällen de övriga alliansledarna om partiets nya linje. Hon vill inte berätta hur beskedet togs emot, men konstaterar att de inte är överens.

”Det är ingen hemlighet att vi har olika uppfattningar i dag. Men jag vill från Moderaternas sida vara tydlig med att jag tycker att vi behöver göra mer för att få igenom moderat och allianspolitik”, säger hon.

När alliansen hösten 2014 gick fram med en gemensam budget, kastades Sverige in i en politisk kris, som var nära att resultera i ett nyval.

Är målet nu att fälla regeringen Löfven?

”Det här handlar inte om spelet, utan att vara beredd att ta ansvar. Först för att få igenom så mycket av sin politik som möjligt, sedan för att stoppa en utveckling som går för långt åt fel håll”, säger Anna Kinberg Batra.

”Sedan måste man alltid vara beredd att ta konsekvenserna av det. Utlöser det en regeringskris, så måste vi diskutera i alliansen vad vi gör åt den”, fortsätter hon.

Samtidigt som Moderaterna nu ger besked att man vill lägga en gemensam alliansbudget, så intar man även en ny linje mot Sverigedemokraterna.

”I utskottsarbetet och riksdagsvardagen har det funnits en beröringsskräck mot framför allt Sverigedemokraterna. Jag tycker att alla partier måste förhålla sig till att vi har ett annat politiskt landskap nu än vi hade för tio år sedan”, säger Anna Kinberg Batra.

M-ledaren gör nu klart att Moderaterna är redo att förhandla med Sverigedemokraterna i riksdagen i olika sakfrågor.

”Men att regera landet är något annat. Det vill jag inte samarbeta med Sverigedemokraterna om”, säger hon.

”Förhandla budgetproposition gör man i regering och i regering vill jag vare sig ha sverigedemokrater eller vänsterpartister, för de är inte regeringsdugliga partier”, fortsätter hon.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies