1515

Kinas tidigare rikaste person får näringsförbud

Li Hejun som under en kort period var Kinas rikaste person har förbjudits från all näringsaktivitet under de kommande åtta åren, enligt en domstol i Hongkong. Det rapporterar CNBC.

Li Hejun.
Li Hejun.Bild:TT

Förbudet kommer efter att hans börsnoterade dotterföretag Hanergy Thin Film tappat mer än hälften av sitt värde på mindre än 30 minuter under en handelsdag i maj 2015.

Den rejäla kraschen, där även Li Hejun fem dagar innan hade gjort en placering för en nedgång i aktien, fick kinesiska tillsynsmyndigheter att påbörja en utredning.

Sedan dess har företaget inte förmedlat särskilt många detaljer kring exakt vad som hände den dagen. Det har spekulerats om att marknadsmanipulation som involverar moderbolaget Hanergy ska ha legat till grund för den tidigare kraftiga uppgången för aktien. Hanergy Thin Film hämtade 60 procent av sina intäkter från moderbolaget.

I sitt utslag sa Hongkongdomstolen att Li Hejun hade funnits som inkompetent och försumlig i sina uppgifter som ordförande för Hanergy Thin Film.

När Hanergy Thin Film värderades som högst till 45 miljarder dollar i april 2015 var Li Hejun den mest förmögna personen i Kina.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?