1515

Kinas stålverk ökar vinsten över 600 procent

HONGKONG. Kinas stora stålverk täljer guld med smörkniv, enligt ny statistik. Men bakom siffrorna gömmer sig ett plågsamt stålbad.

Kinas 93 största stålverk ökade vinsterna förra året med 613 procent jämför med året innan, till sammanlagt 225 miljarder kronor. De visar nya siffror från organisationen China Iron and Steel Association.  

Stålverket Xinjiang Ba Yi Iron & Steel ledde uppgången och ökade vinsten med över 30 gånger, enligt South China Morning Post. Flera andra verk 20-faldigade vinsterna.

Bakom uppgången står dock mer än bara ökad efterfrågan. Stål- och kolindustrierna har varit centrala i Pekings tillslag för att minska föroreningarna och reformer för att banta olika branschers överkapacitet. Sedan reformerna började rullas ut för fyra år sedan har en uppsjö mindre stålverk tvingats slå igen. I staden Tangshan, som står för drygt en tiondel av landets stålproduktion, har kapaciteten minskat med 36 miljoner ton stål, enligt tidningen.   

Vissa verk har stängt på grund av lönsamhetsproblem. Men många privata stålverk har tvingats att slå igen av lokala politiker då de inte möter kvalitets- och miljökrav. Den minskade kapaciteten har lett till att produktion spiller över till de stora verken, samt att priserna stigit.

Enligt bedömare stiger samtidigt den generella kvalitén på stålet som tillverkas.

”Vi upplevde stor ökning i vinst förra året”, säger chefen för ett statsägt stålverk till tidningen.  ”Men vad som är mest slående är förändringen i vår produktmix. Vi producerar mer värdeadderande produkter som karosser för bilar än armeringsjärn för byggnader”.  

Även om himlen blir blå i Peking – vilket är ett av huvudmålen med att stänga närliggande stålverk – innebär nedläggningarna katastrof för många samhällen och familjer.

”Tiotusentals familjer är beroende av stålverken och kringliggande verksamheter för sin försörjning. Om de skulle läggas ner skulle det leda till massiv ökning av arbetslöshet, ilska och social oro”, sa Long Wang, en logistikkonsult från stålstaden Shijiazhuang – en av världens mest förorenade städer – när Di besökte härom året. 

Du har väl inte missat DiTV – Sveriges nya ekonomi-tv-kanal?  


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?