Annons

Kinas smarta krigslist i handelskriget

HONGKONG. Börserna i Asien rasade på måndagen efter att handelskriget mellan USA och Kina eskalerat ytterligare. Yuanen föll till den lägsta nivå på elva år. Men samtidigt räckte Peking ut en hand till amerikanska företag.

Foto:Ng Han Guan/Colourbox/John Minchillo

Efter en osedvanlig turbulent helg mellan världens två största ekonomier – där Peking och Washington kastade nya tullar på varandra och Donald Trump försökte beordra amerikanska företag att lämna Kina – kom på måndagen en liten öppning för samtal och samförstånd.

Kinas vice premiärminister, tillika regeringens företrädare i handelsförhandlingarna, Liu He, uttalade på måndagen en önskan om att trappa ner handelskonflikten och försöka nå en lösning på ett lugnt och sansat sätt.

”Vi tror att en eskalering av handelskriget är ofördelaktigt för Kina, USA och folk i resten av världen. Vi är villiga att lösa dessa frågor via konsultation och samarbete på ett lugnt sätt”, sa han under en presskonferens i den sydvästra kinesiska staden Chongqing.

Men medan det från amerikanskt håll möjligen ses som att Peking viker, ser bedömare det som en smart krigslist. Efter att Donald Trump under helgen dundrat att han ”beordrar” amerikanska företag att lämna Kina, försökte ledarna i Kina att vända det till sin fördel – och bjuda in amerikanska företag att ta del av Kinas teknologiska expansion. 

”Teknologisk utveckling ska inte begränsas av landsgränser”, sa Liu He. 

”I och med situationen med tillverkningskedjor kräver högteknologisk industri nära samarbete mellan länder. Vi välkomnar företag från hela världen, inklusive USA, att investera och göra affärer i Kina.”

Han upprepade regeringens ambition – realistisk eller inte – att skapa ett säkrare investeringsklimat och skydd för immateriella rättigheter i Kina. 

Stephen Innes, handlarchef vid kapitalförvaltningsfirman SPI Asset Management i Bangkok, ser också ljuspunkter på måndagen.

”Globala ledare kanske inte nödvändigtvis håller med Kina. Men de är till varje pris emot strategin att bränna allt i sin väg som Kina och USA håller på med. Det kommer att omkullkasta globala marknader”, säger han till Di.

”Vi vet aldrig vilka diskussioner som förs bakom kulisserna eller vilka eftergifter som görs, men det är ingen slump att nedtrappningen sker i samband med G7-mötet. Jag tror något diskuterades på G7 för att göra Trump gladare.”

”Vi ser små steg i rätt riktning”.

Samtidigt föll den kinesiska valutan till den lägsta nivå på elva år, till 7,15 yuan per dollar. Valutarörelsen är politiskt känsligt då Trump redan tidigare kallat Kina för valutamanipulatör. Sjunkande värde på valutan kan kompensera för höjda tullar. Kinas centralbank satte på eftermiddagen en så kallad peg på valutan som var något starkare än vad analytiker hade förväntat sig. Det ser Stephen Innes som ett tecken på att banken vill lugna marknaden. Han antar åtgärden var tajmad att sammanfalla med Liu Hes tal. 

Andra bedömare säger på måndagen att valutan kan komma att rasa ytterligare mot dollarn.

”Båda parterna har tagit av sig handskarna. Yuanens sjunkande värde är ett tydligt skydd mot amerikanska tariffer”, säger Mitul Kotecha, seniorstrateg för tillväxtmarknader vid investmentbanken TD Securities i Singapore, till AFP.

”Så länge Kina kan säkerställa att yuanens nedgång är under kontroll, alltså att det inte provocerar ett stort utflöde, så kommer vi troligen att se ytterligare försvagning av valutan.”

Donald Trump hävdar att Kina på söndagskvällen tog kontakt för att få till stånd nya förhandlingar. Men det kinesiska utrikesdepartementet sa sig på måndagen inte känna till någon sådan kontakt. Och Global Times, som står Peking nära, hävdar att de högsta förhandlarna inte pratat med varandra de senaste dagarna och att Trump överdriver betydelsen av handelskontakterna, skriver Bloomberg.

Kinesiska statskontrollerade medier, som ses som språkrör för kommunistpartiet, rasade mot USA efter helgens turbulens men sträckte samtidigt ut en hand till amerikanska företag. Global Times skrev att det vore ”självmord” för amerikanska företag, speciellt bilföretag, att lämna den kinesiska marknaden.

”Amerikanska företag är välkomna att investera och göra affärer på den kinesiska marknaden. Men om vissa amerikanska företag hellre vill lyda Trumps befallning och gå med i Washingtons handelskrig, så ser deras utsikter bleka ut. Ett beslut att lämna den kinesiska marknaden är helt enkelt självmord”, skrev tidningen.

Tonerna var ännu hårdare under helgen. Efter att Kina på fredagen tillkännagivit nya tullar på amerikanska varor på mellan 5 och 10 procent, till ett värde av motsvarande 725 miljarder kronor, skrev nyhetsbyrån Xinhua att ”USA betalar nu priset för att ha iscensatt handelskriget.”

”När den amerikanska sidan försöker intensifiera handelsmobbningen och sätta maximal press på Kina, så stärker det bara vår beslutsamhet och stå upp emot USA:s mobbning och försvara våra rättigheter och intressen.”

Liu Hes uttalande kom strax innan börserna i Kina stängde. Shanghaibörsen avslutade ner 1,2 procent som respons på helgens turbulens. Börsen i Hongkong föll 1,9 procent, efter att ha repat sig från större fall tidigare under dagen, och Tokyo stängde ned 2,2 procent.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera