1515
Annons

Kinas reseförbud drabbar svensk turistnäring

På grund av coronaviruset stoppar Kina alla gruppresor till utlandet från nästa vecka. Hur hårt den svenska turistbranschen drabbas beror på hur länge förbudet gäller.

Kinesiska turister kan bli färre i Sverige.
Kinesiska turister kan bli färre i Sverige.Foto:Stina Stjernkvist/TT

Kinesiska turister är en växande grupp inom svensk besöksnäring och gruppresor är en viktig del. Förra året stod resenärer från Kina för närmare 400 000 kommersiella övernattningar, med högsäsong på sommaren.

– Den kinesiska turismen är väldigt liten i februari. De flesta kommer i juli och augusti, säger Bitte Olsson, pressansvarig vid Visit Sweden.

I finländska Lappland kan effekten bli påtaglig. Uppåt 8 000 kinesiska turister brukar besöka Rovaniemi den här tiden på året, den största delen gruppresenärer.

– Vi var i färd med att starta förberedelserna inför det kinesiska nyåret som är den mest hektiska perioden under hela vintersäsongen. Största delen av våra kunder kommer från Kina, säger Visit Rovaniemis vd Sanna Kärkkäinen till Yle, enligt nyhetsbyrån SPT.

Hur stora följderna av virusutbrottet blir för svenska bolag som arrangerar gruppresor till Kina är oklart. Researrangören Tema, som har två Kinaresor bokade i mars med totalt runt 50 resenärer, har inte ändrat några planer.

– Det är dryga månaden bort och mycket kan hända. Men vi följer hela tiden utvecklingen, säger marknadschef David Karlsson.

Flygplatschefen: Inget kaos på Arlanda i höst

Swedavia har fått mycket kritik för sommarens långa köer till säkerhetskontrollen på Arlanda. Bemanningen har nu förbättrats och resenärer kan förvänta sig kortade kötider, enligt det statliga bolaget. Flygplatsen väljer även att ta bort regeln att komma tidigast tre timmar före avresa.  

Charlotte Ljunggren, marknads- och försäljningschef och tillförordnad flygplatschef. Till vänster: Köer på Arlanda i juni.
Charlotte Ljunggren, marknads- och försäljningschef och tillförordnad flygplatschef. Till vänster: Köer på Arlanda i juni.Foto:Ali Lorestani/TT/Anna Bredberg

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera