ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS
Coronaviruset

Kinas reseförbud drabbar svensk turistnäring

  • Kinesiska turister kan bli färre i Sverige. Foto: Stina Stjernkvist/TT

På grund av coronaviruset stoppar Kina alla gruppresor till utlandet från nästa vecka. Hur hårt den svenska turistbranschen drabbas beror på hur länge förbudet gäller.

Kinesiska turister är en växande grupp inom svensk besöksnäring och gruppresor är en viktig del. Förra året stod resenärer från Kina för närmare 400 000 kommersiella övernattningar, med högsäsong på sommaren.

– Den kinesiska turismen är väldigt liten i februari. De flesta kommer i juli och augusti, säger Bitte Olsson, pressansvarig vid Visit Sweden.

I finländska Lappland kan effekten bli påtaglig. Uppåt 8 000 kinesiska turister brukar besöka Rovaniemi den här tiden på året, den största delen gruppresenärer.

– Vi var i färd med att starta förberedelserna inför det kinesiska nyåret som är den mest hektiska perioden under hela vintersäsongen. Största delen av våra kunder kommer från Kina, säger Visit Rovaniemis vd Sanna Kärkkäinen till Yle, enligt nyhetsbyrån SPT.

Hur stora följderna av virusutbrottet blir för svenska bolag som arrangerar gruppresor till Kina är oklart. Researrangören Tema, som har två Kinaresor bokade i mars med totalt runt 50 resenärer, har inte ändrat några planer.

– Det är dryga månaden bort och mycket kan hända. Men vi följer hela tiden utvecklingen, säger marknadschef David Karlsson.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer