Den kinesiska regeringen uppges ha lagt i en högre växel för att övertyga kinesiska företag att notera sina aktier på Londonbörsen, något som bedömare ser som ett sätt att motverka ökade restriktioner mot kinesiska företag på börserna i USA.
Som del i Pekings ambition att närma sig europeiska investerare är att förenkla reglerna för kinesiska bolag att bli godkända till den speciella börslänken mellan Kinas och Storbritanniens största börser, kallad Shanghai-London Stock Connect, enligt uppgifter till olika medier.
”Klimatet blir allt tuffare för Kina i USA på grund av Trump, så kinesiska företag måste se till alternativa finansieringsmarknader. Det här är ett tyst och logiskt drag som svar på att Nasdaq har stramat upp listningsreglerna för kinesiska börsnoteringar”, säger Stephen Innes, strategichef för handlarplattformen Axi Trader i Bangkok, till Di.
Börslänken mellan London och Shanghai öppnade i juni förra året, men kom av sig på grund av brittiska regeringens kritik mot Pekings hanterande av de prodemokratiska demonstrationerna i Hongkong. Hittills har bara ett företag, Huatai Securities, kopplat på länken.
Myndigheterna i Peking har precis gett grönt ljus för China Pacific Insurance och SDIC Power för notering i London medan flera andra har fått preliminära klartecken, enligt nyhetsbyrån Reuters.
Kinas nya charmoffensiv mot London kommer samtidigt som Donald Trump gjort livet betydligt surare för kinesiska företag i USA. Förra veckan förbjöds amerikanska pensionsfonder att investera i kinesiska bolag noterade i New York, och den mer innovationstunga börsen Nasdaq har stramat upp noteringsreglerna.
Nasdaqs nya åtstramningar pekar inte ut bolag från specifika länder, utan syftar till att stänga ute företag som inte uppfyller krav på öppenhet och transparens i redovisningen och tydligt redovisar vilka som egentligen har inflytande i bolaget.
Amerikanska marknadsövervakaren SEC varnade förra månaden för att det föreligger ”avsevärt högre risk att redovisning [från företag i Kina] är ofullständig eller vilseledande” än från inhemska bolag, vilket Di rapporterat tidigare.
Kritiken mot kinesiska bolag noterade i New York har också ökat efter flera exempel på bedrägeri med bolagens räkenskaper. Amerikanska MSCI har också kritiserats för att ha inkluderat aktier noterade i Shanghai i sina index, då bolagen anses ha bristande bolagsstyrning.
Stephen Innes tror att den kan finnas en förhoppning att europeiska investerare ska ha en mer pragmatisk inställning till de kinesiska bolagen och inte att de inte kommer att göra politiska kopplingar till viruskonflikten.
”Klimatet på den amerikanska marknaden för kinesiska noteringar är negativ, studier visar att alla beskyller Kina för utbrottet av viruset”, säger han.