1515
Annons

Kinas president: Ingen kan bekämpa fattigdom som vi – ”mänskligt mirakel”

Ett historiskt ”mänskligt mirakel”. Så beskriver Kinas president Xi Jinping utvecklingen i sitt hemland, som han nu förklarar fritt från extremfattigdom.

Fattigdomsinsatserna i kommunistlandet har dock kritiserats.

Kinas president Xi Jinping.
Kinas president Xi Jinping.Foto:Noel Celis

Vid en prålig ceremoni i Peking delar Xi ut medaljer till tjänstemän som arbetat med att lyfta fattiga landsbygdsområden samt lovar dela med sig av det ”kinesiska exemplet” till andra utvecklingsländer.

”Inget annat land kan lyfta hundratals miljoner människor ur fattigdom på så kort tid”, säger presidenten.

Det var i vintras som Kina först utropade seger mot den extrema fattigdomen, då de sista länen ströks från listan över extremfattiga områden. Utvecklingen beskrivs som en ”födelsedagsgåva” från Xi till Kommunistpartiet, som senare i år fyller 100 år, och något som går i linje med partiets mål om att bygga ”moderat välstånd” i jättelandet.

Enligt Världsbanken har Kina lyft över 800 miljoner människor – motsvarande mer än hela Europas befolkning – ur fattigdom sedan 1970-talet, då marknadsreformer infördes. De senaste åren har regeringen gjort miljardsatsningar på bland annat infrastruktur och bostäder samt erbjudit fattiga landsbygdsområden skattelättnader och bidrag.

Säkerheten i diktaturens statistik är dock svårt att bedöma och anklagelser om korruption med koppling till fattigdomsinsatserna har förekommit.

Lägg därtill att Pekings gräns för extremfattigdom ifrågasätts. Den ligger på en inkomst på motsvarande 1,69 USA-dollar (cirka 14 kronor) om dagen, vilket är lägre än Världsbankens måttstock på 1,90 dollar om dagen, skriver Reuters.

Experterna om kraschade favoriterna: Då ska du ta smällen och sälja

Inte mindre än 17 bolag som har lockat tiotusentals ägare har rasat mer än 70 procent i år vilket svidit rejält i många småspararportföljer. Di bad två experter peka ut vilka bolag som kan ta revansch – och vilka det är lika bra att ta smällen och sälja.

”Jag tycker att det lyser rött om de bolag som uppfyller de tre kriterierna”, säger Joakim Bornold om hur man identifierar surdegarna att göra sig av med.

Anders Rudolfsson och Joakim Bornold.
Anders Rudolfsson och Joakim Bornold.Foto:Jesper Frisk

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera