1515

Kinas nya supermyndighet hotar ekonomin

HONGKONG. Kinas nya supermyndighet ges rätt att häkta vem som helst utan anklagelse. Misstänkta nekas rätt till advokat. Bedömare varnar att systemet kommer slå mot utländska investerare.

Kinas president Xi Jinping har utökat sin makt ytterligare. Till höger: Den kinesiska folkkongressen i Folkets stora hall, Peking.
Kinas president Xi Jinping har utökat sin makt ytterligare. Till höger: Den kinesiska folkkongressen i Folkets stora hall, Peking.Foto:Andy Wong/TT; Aijaz Rahi/TT

Kinas redan godtyckliga rättssystem urholkades under helgen ytterligare, och styrs nu i stort av en enda man – kommunistpartiets generalsekreterare, Xi Jinping.

På söndagens folkkongress skrevs landets nya kontroversiella supermyndighet för kamp mot korruption, the National Supervisory Commission, in i Kinas konstitution.

Myndigheten kommer fortsätta president Xi Jinpigs häxjakt på korruption, som enligt många bedömare inte främst har till syfte att motarbeta landets mutsystem, utan att fungera som ett maktmedel för att undanröja och sätta skräck i politiska rivaler.

Över 1,5 miljoner personer har redan straffats eller satts under utredning sedan häxjakten iscensattes för bara fyra år sedan, och den nya myndigheten ska ges kapacitet att trefaldiga antalet utredningar.

Amerikanska tankesmedjan Brookings Institute varnar i en rapport för att supermyndigheten kommer ha negativ effekt på näringslivet i Kina; kampanjen mot korruption kommer undermineras, och den begränsade öppenheten kommer fördunklas ytterligare.

”Den pågående antikorruptionskampanjen har skapat negativa ekonomiska effekter då lokala politiker ofta valt att sitta på händerna så att inget kan komma att hamna under utredning”, framhåller organisationens analytiker Dimitar Gueorguiev och Jonathan Stromseth. 

”En utvidgning av kampanjen till den större offentliga sektorn kommer sannolikt att leda till ökade bekymmer för lokala tjänstemänn, chefer för statligt ägda företag och de som de arbetar med, inklusive utländska investerare.”

Den 20:e mars ska folkkongressen rösta om hur långt myndighetens befogenheter egentligen ska tillåtas gå.

Den mest omtvistade frågan är om att myndigheten ska kunna kalla och häkta vem som helst som de anser bryta kommunistpartiets reglemente – utan officiell anklagelse.

Myndighetens ges också rätt att neka misstänkta individer rätt till juridisk representation, enligt South China Morning Post.

I den politiska hierarkin ska supermyndigheten rankas högre än både högsta domstolen och åklagarmyndigheten. 

Att partimedlemmarna skulle gå emot regeringens förlag är föga troligt. På söndagen röstade folkkongressen ja till att låta Xi Jinping, som redan utmålas som den mäktigaste ledaren sedan Mao Zedong, sitta kvar på tronen på livstid.

Av 2.964 delegater röstade endast två emot. Enligt bedömare som Di talat med antas de två individerna varit ombedda att rösta emot för att visa på ”öppenhet” inom partiet.


Innehåll från EdenredAnnons

Så motiverar du dina anställda – även om de jobbar hemifrån

I en tid av distansarbete är det viktigt att se till att man tar hand om sin hälsa. Genom att erbjuda Edenreds flexibla förmåner som lunch- och friskvårdsbidrag går det bra, oavsett var jobbet utförs. Och vill man peppa lite extra i största allmänhet finns också Delicard gåvokort, det perfekta sättet att uppmärksamma personer, prestationer eller högtider som till exempel jul.

Mycket är osäkert kring hur framtidens arbetsplats kommer se ut, men många spår att de flesta företag kommer erbjuda distansarbete även efter pandemin. Många förmåner är kopplade till en fysisk arbetsplats, men nu när landskapet ritas om är det viktigt att kunna erbjuda förmåner oavsett var de anställda befinner sig. Edenred erbjuder olika förmåner som är flexibla och uppskattade hos anställda över hela Sverige. Med Edenred Lunchförmån kan de anställda äta bra, och billigare, oavsett om de är på kontoret eller jobbar hemifrån. 

– Som arbetsgivare väljer man hur många månader den anställda har rätt till förmånen och även vilket belopp lunchkortet ska laddas med. Kortet gäller på de flesta restauranger i hela Sverige och går även att använda i många livsmedelsbutiker om man vill göra egen matlåda, säger Alf Reimers, Director of Marketing & Innovation. 

Enkel hantering av friskvårdsbidraget

Samma kort som används till lunchförmånen fungerar även för Edenreds hantering av friskvårdsbidraget.

– Vanligtvis brukar friskvårdsbidrag innebära mycket administration. Men med vår lösning får man sitt friskvårdsbidrag insatt på kortet, alltså samma kort som lunchförmånen, och kvittoredovisningen sker enkelt i en app. Du behöver inte ligga ute med pengar och du behöver inte hålla koll på fysiska kvitton, säger Alf Reimers. 

I appen MyEdenred Sweden kan den anställde snabbt se saldo, gjorda transaktioner och mycket mer för både lunchpengar och friskvårdsbidrag. Genom att kortet har två plånböcker hålls beloppen isär och förmånerna blir lika enkla att utnyttja som att administrera. 

Delicard gåvokort

Att motivera sina anställda är kanske ännu viktigare när distansarbetet breder ut sig. Med Delicard gåvokort blir det väldigt enkelt, oavsett om det är en jul- eller sommargåva eller någon annan typ av uppskattning. Gåvokorten finns i olika prisklasser och mottagaren väljer alltid själv sin gåva. 

– Vårt populäraste kort är Unlimited och där kan den som får kortet välja bland mer än 100 typer av gåvor i en mängd olika kategorier. Vi har bland annat delikatesser, designprylar, upplevelser och fritidsprodukter. Man kan även skänka pengarna till välgörenhet om man skulle vilja, säger Alf Reimers.

Det är självklart härligt att kunna ge bort något som man vet uppskattas. Det är också väldigt enkelt då du som köpare bara behöver välja kort och leveranssätt, därefter tar Edenred hand om resten. 

Om Edenred

Edenred jobbar med glädje, engagemang och lojalitet genom bra förmåner för anställda. Resultatet är effektivare företag, ofta också lägre sjuktal och mindre personalomsättning. Mer om Edenred Lunchförmån, Edenred Friskvårdsbidrag och Edenred Delicard finns på edenred.se.

Mer från Edenred

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Edenred och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?