ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
Trumps handelskrig

Kinas möjliga chock-åtgärder mot Trump

Plötslig devalvering av valutan, eller stöd för Nordkoreas kärnvapenprogram. Peking sitter på några riktigt feta trumfkort i handelskriget med USA.

En rapport av analyshuset Eurasia presenterar på onsdagen potentiella, om dock drastiska, scenarion som kan uppstå i och med att ett handelskrig mellan världens två största länder eskalerar.

”I takt med att handelsspänningarna intensifieras ökar spekulationen att Kina kan komma att använda sig av en överraskande devalvering av valutan, försäljning amerikanska statsobligationer eller förhandlingarna kring Nordkorea för att sätta hårt mot hårt mot USA” framhåller Michael Hirson, analyshusets Asienchef.

Även om dessa åtgärder i dagsläget inte är troliga är det exempel på drastiska åtgärder som Peking kan använda sig av om situationen skulle förvärras.

Trots att båda ländernas presidenter räckt ut olivkvistar till varandra de senaste dagarna är det lite som tyder på att varken Donald Trump eller Xi Jinping kommer lägga ner stridsyxorna i den infekterade handelstvisten, som inkluderar anklagelser om systematisk stöld av amerikanska immateriella rättigheter av kinesiska bolag.

Den mest troliga motåtgärden från Peking är att göra det svårare och krångligare för amerikanska företag att göra affärer i Kina, en strategi som går ut på att sätta en kil mellan amerikanska företag verksamma i Kina och Vita huset, framhåller rapporten. 

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies