Annons

Kinas kritik inför tunga mötet med USA: ”Kalla kriget-mentalitet”

Det första tunga mötet mellan USA och Kina under president Joe Biden närmar sig med stormsteg.

USA tonar ned förväntningarna på några konkreta framsteg. Samtidigt retar landets möten med andra länder upp kinesiska myndigheter.

USA:s president Joe Biden.
USA:s president Joe Biden.Foto:Alex Brandon

På torsdag ska USA:s utrikesminister Anthony Blinken och Joe Bidens säkerhetsrådgivare Jake Sullivan möta sina kinesiska motsvarigheter i staden Anchorage i Alaska, det första tunga mötet mellan de två länderna sedan Joe Biden svors in i Vita huset i januari.

Knappt två månader senare är det tydligt att Bidenadministrationen följer i föregångaren Donald Trumps fotspår och håller en hård ton mot Kina.

”USA kommer att hamna i en svår konkurrens med Kina och vi tänker vinna den matchen”, sa Jake Sullivan vid en presskonferens förra veckan.

Veckans möte kommer dock sannolikt inte ge några tydliga ledtrådar om exakt hur Bidenadministrationen vill gå vidare med handelsspänningarna gentemot Kina. 

Trumps handelsavtal med Kina kommer till exempel inte vara högt upp på agendan. Jake Sullivan tonade ned förväntningarna och underströk att mötet med de kinesiska toppdiplomaterna kommer att fokusera på mer generella, strategiska frågor. Istället lyfte han fram att administrationen vill samarbeta med andra länder.

”Vad gäller detaljerna har vi mer arbete att göra tillsammans med våra allierade och partner för att hitta ett gemensamt angreppssätt”, sa han.

Ett steg på den vägen togs redan förra veckan då USA höll ett toppmöte med Sydkorea, Japan och Australien. Konstellationen går under namnet ”Quad”, på svenska ungefär fyrhjuling. 

Länderna diskuterade bland annat konflikterna i Sydkinesiska sjön. Sydkorea, Japan och Kina har länge tvistat om ett antal öar i området. Det virtuella mötet följdes av att USA:s utrikesminister reste till både Tokyo och Seoul i veckan. Där beskrev han bland annat en ny lag som ger den kinesiska kustbevakningen mandat att beskjuta utländska fartyg i omstridda områden som ett allvarligt problem för stabiliteten i regionen. 

Fyrklöverns möte har snabbt stött på patrull från kinesiska myndigheter. Zhao Lilijan, talesperson för det kinesiska utrikesdepartementet, kritiserade mötet under en presskonferens tidigare i veckan och anklagade USA för att bilda ”stängda och exklusiva små bubblor” istället för att verka för stabilitet i regionen.

”Vissa länder borde skaka av sig sin kalla kriget-mentalitet och sina ideologiska fördomar”, sa Zhao Lilijan.

Kina kommer sannolikt inte låta Bidenadministrationen komma undan handelsfrågorna vid veckans möte. Enligt statliga Global Times kommer de ”definitivt” att diskuteras.

Frågor som specifikt rör teknologi väger dock sannolikt tyngre och ses inom Bidenadministrationen som en viktig del av USA:s strategi gentemot Kina. Nyhetsbyrån Reuters rapporterar att amerikanska företag stött på förseningar i licenser för att kunna leverera komponenter till den kinesiska halvledartillverkaren SMIC. Myndighetsgodkännande krävs sedan Trumpadministrationen svartlistade det kinesiska bolaget förra året. 

Den globala industrin plågas fortfarande av brist på just halvledarkomponenter. I ett uttalande till Reuters uppger dock USA:s näringsdepartement att de försenade licenserna rör halvledarkomponenter som det inte råder brist på i nuläget.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera