1515
Annons

Kinas industri-PMI backade i december – lyft i Japan

Inköpschefsindex för den kinesiska industrin sjönk i december, men i Japan noterades en uppgång. Det framgår av nya siffror på måndagen.

Foto:Eugene Hoshiko

Inköpschefsindex för den japanska tillverkningsindustrin steg till 50,0 i december från 49,0 föregående månad, enligt definitiv statistik. 

Det framgår av data som sammanställts av Jibun Bank och IHS Markit, enligt Dow Jones.

Marknadens förväntningar pekade mot ett utfall i linje med preliminära 49,7, enligt Trading Economics konsensusprognos.

Decemberutfallet var det högsta sedan april 2018 samt den första gången på 19 månader med ett index som inte låg under den kritiska nivån 50.

”Japanska tillverkare signalerade en bred stabilisering av de operativa förhållandena i slutet av ett tumultartat år”, sade IHS Markit-ekonomen Usamah Bhatti i en kommentar.

Kinas inköpschefsindex för industrin sjönk till 53,0 i december jämfört med 54,9 i november.

Det framgår av det inköpschefsindex för industrin som sammanställs av Caixin Media och Markit Economics.

Väntat enligt Trading Economics konsensusprognos var ett index på 54,8.

Wang Zhe, ekonom vid Caixin Insight Group, sade i en kommentar att indexet lättade något från den högsta nivån sedan november 2010. Delindexen för utbud och nya order låg båda i expansivt territorium för den tionde respektive sjunde raka månaden även om de tappade något mot i november.

”Pandemins negativa inverkan på den kinesiska ekonomin fortsatte att bedarra i december med ännu en månad av tillväxt för landets tillverkningsindustri”, sade ekonomen.

Innehåll från InyettAnnons

Brister inom internkontrollen ökar risken för bedrägeriförsök

För att identifiera fel, misstag och i värsta fall bedrägerier behöver ett företag kontrollera varje faktura. Problemet är att tiden ofta inte räcker till.

– Mycket går på slentrian när man godkänner leverantörsbetalningar, förklarar Magnus Månsson, vd på Inyett.

Läs mer om hur du kan uppnå säkra betalningar

En faktura godkänns av någon i organisationen, som kanske inte alls har det som primär uppgift, och sedan ska den attesteras av ekonomiavdelningen där man inte ser någon anledning att ifrågasätta en godkänd faktura. Betalningen skickas iväg – och förhoppningsvis är allt i sin ordning. Men tyvärr är så inte alltid fallet.

– Betalar man in många fakturor per dag är det omöjligt att till exempel kolla upp om leverantören är ett aktivt bluffbolag eller precis har blivit av med sin F-skatt. Det tar alldeles för lång tid, förklarar Magnus Månsson, vd på Inyett, som har en plattform inom säkra betalningar.

Magnus Månsson, vd på Inyett.
Magnus Månsson, vd på Inyett.

Kollar upp leverantören i realtid

Enligt en undersökning från Inyett, som varje år läser av 60 miljoner transaktioner, ligger kostnaden för felaktiga leverantörsbetalningar i snitt på över 100 000 kronor per år för ett svenskt bolag. Då handlar det om allt från betalningar till bluffbolag och gironummer som inte längre är aktiva till betalningar med avvikande betalmönster och leverantörer som har gått i konkurs.

– Hela idén med vår automatiserade lösning är att se till att våra kunder undviker misstag, risker och bedrägerier i samband med leverantörsbetalningar. Vårt system får tillgång till all viktig information på bara någon sekund.

”Det knöt sig i magen”

Magnus Månsson lyfter ett exempel med en kund som hade klickat iväg en betalning på över 30 000 kronor till fejkat annonsbolag, men som tack vare en varning från Inyetts tjänst lyckades stoppa transaktionen innan den gick igenom.

– Kunden berättade hur det knöt sig i magen när systemet varnande för bolaget med en röd flagga. Det är ingen som vill behöva stå till svars för att man har slösat bort tusentals kronor.

Läs mer om hur du kan uppnå säkra betalningar

Mer från Inyett

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Inyett och ej en artikel av Dagens industri

En våt filt borta – räkna med lättnadsrally i Sinch

Softbanks försäljning av hela sitt innehav i molnkommunikationsbolaget Sinch innebär ett orosmoment mindre för aktieägarna. Att köparna av posten blev Sinchs vd och medgrundare samt storägare är bästa möjliga utfall för övriga aktieägare – räkna med rusning i aktien på fredagen.

Sinch ordförande och storägare Erik Fröberg.
Sinch ordförande och storägare Erik Fröberg.Foto:Pressbild

Den Softbank-kontrollerade techfonden SB Northstar kom in i Sinch ägarlista i slutet på 2020 genom en riktad nyemission, samtidigt som aktier köptes från Sinch grundare och storägare. Under torsdagskvällen meddelades samma affär igen, fast denna gång med omvända positioner på köp- och säljsidan.

Sinch-innehavet kan inte betecknas som annat än uselt för Softbank. När bolaget köpte sina aktier för knappt två år sedan betalade Softbank 4,7 miljarder kronor för 5,2 miljoner aktier. Priset per aktie blev 900 kronor, vilket justerat för Sinch split förra året motsvarar 90 kronor per aktie. Techfonden har alltså fått se en negativ avkastning på nästan 85 procent räknat på kursen 15,13 kronor som affären stängdes på i går kväll.

Neqst D2, bolaget som Sinchs grundare Robert Gerstmann, Henrik Sandell, Kristian Männik och Björn Zethraeus samt styrelseordförande Erik Fröberg äger sina aktier genom, har i sin tur besparat sig ett rejält värderingsras. Ägargruppen kan nu tillsammans med Sinchs medgrundare/tillförordnade vd Johan Hedberg, stärka sitt grepp över bolaget till en mycket billigare penning än vad de sålde för 2020. 

Men det är inte Sinch medgrundare och storägare som kan jubla. Molnkommunikationsbolaget har visserligen andra operationella utmaningar och en hög skuldsättning, men för aktiekursens del har en storägare som Softbank, pressat att sälja tillgångar, legat som en ytterligare våt filt över aktien. 

Denna filt försvinner nu och att personer som rimligen har bäst koll på bolagets operationella utmaningar och möjligheter står på köpsidan är en styrkesignal för Sinch övriga aktieägare.

När Softbank dumpade sina aktier i det norska frågesportsbolaget Kahoot för två veckor sedan rusade aktien med över 20 procent. Då skrev Di att samma lättnad kan infinna sig om manövern upprepades i Sinch – särskilt om medgrundarna stod på köpsidan.

Räkna med ett rejält lättnadsrally i fredagshandeln.

Detta är en artikel från Di:s analysredaktion. Dagens industris journalister måste rapportera privata aktieinköp till ansvarig utgivare, och innehavet får säljas tidigast efter en månad.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera