Annons

Kinas hemliga vapen mot Donald Trump

HONGKONG. Donald Trump hotar Kina med plågsamma handelshinder. Men Peking sitter på ett trumfkort som kan göra det nästintill omöjligt för den blivande presidenten att inleda handelskrig med Kina.

Donald Trump beskyller Kina för att stjäla amerikanska jobb och har hotat med att inför straffskatt på 45 procent på varor importerade från landet. Samtidigt hotar striktare regler att göra det svårare för kinesiska bolag att investera och köpa företag i USA.

Men Kina sitter på ett relativt okänt vapen som kan göra det svårt för Trump att förverkliga sina hot. Det finns en råvarutyp som stora delar av det amerikanska näringslivet svårligen hade klarat sig utan – sällsynta jordartsmetaller.

Metallerna är nyckelkomponenter i en lång rad produkter, som mobiltelefoner, missiler, elbilar, vindturbiner och många andra högteknologiska apparater som vi alla använder till vardags. Bolag som it-jätten Apple och flygplanstillverkaren Boeing är helt beroende av dess tillgång.

Kina har monopolställning inom export av dessa metaller, och står för 95 procent av den globala utvinningen.

”Om Kina stoppade exporten av sällsynta jordartsmetaller skulle USA få stora problem”, säger Allan von Mehren, chefsanalytiker på Danske Bank.

”Kina sitter på ett trumfkort i och med sin nära monopolställning.”

Kina har redan tidigare utnyttjat vapnet i politiska dispyter. När en kinesisk fiskebåtskapten tillfångatogs av japanska kustbevakningen 2010 stoppade Peking alla leveranser av sällsynta jordartsmetaller till landet. När Pekings handelsdepartement året därpå införde kraftigt minskade globala exportkvoter för metallerna sköt priserna i höjden.

Även om världshandelsorganisationen WTO då varnade Kina för att åtgärden stred mot frihandelsreglerna tror Allan von Mehren att ledarna i Peking inte skulle dra sig för att vidta samma åtgärder igen.

”Jag tror att detta är ett vapen som Kina bara kommer använda om Trump blir väldigt protektionistisk. Men det är ett vapen de sannolikt kommer påminna honom om att de har, ifall han signalerar hårda åtgärder mot Kina”, säger han.

”De politiska konsekvenserna i USA skulle troligen vara ökade antikinesiska stämningar, men tillslut skulle USA tvingas att ge sig. De behöver de sällsynta jordartsmetallerna”.

Jordartsmetaller finns på flera platser på jorden. Men koncentrationen är låg och kostnaderna för att utvinna dem hög, speciellt om produktionen ska komma upp i en nivå som kan kompensera Kinas volymer. Samtidigt som det öppnas nya gruvor i Kina pågår runt 50 avancerade projekt runt om i världen för att utvinna jordartsmetallerna, enligt tidningen Foreign Policy. Att dessa projekt snabbt skulle kunna utmana Kinas dominans är dock osannolikt.

Samtidigt beskrivs efterfrågan på metallerna som skriande. I år väntas 155000 ton sällsynta metaller användas, vilket är 3,5 gånger mer än för 25 år sedan. Den globala efterfrågan väntas stiga över 13 procent årligen fram till 2020 och då omsätta 41 miljarder dollar, enligt en rapport av marknadsundersökningsföretaget Research and Markets.

Den ökade efterfrågan har också skapat en svart marknad i Kina, där sällsynta jordmetaller utvinns i olagliga gruvor och sedan smugglas ut ur landet.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?