Annons

Kinas hemliga vapen mot Donald Trump

HONGKONG. Donald Trump hotar Kina med plågsamma handelshinder. Men Peking sitter på ett trumfkort som kan göra det nästintill omöjligt för den blivande presidenten att inleda handelskrig med Kina.

Donald Trump beskyller Kina för att stjäla amerikanska jobb och har hotat med att inför straffskatt på 45 procent på varor importerade från landet. Samtidigt hotar striktare regler att göra det svårare för kinesiska bolag att investera och köpa företag i USA.

Men Kina sitter på ett relativt okänt vapen som kan göra det svårt för Trump att förverkliga sina hot. Det finns en råvarutyp som stora delar av det amerikanska näringslivet svårligen hade klarat sig utan – sällsynta jordartsmetaller.

Metallerna är nyckelkomponenter i en lång rad produkter, som mobiltelefoner, missiler, elbilar, vindturbiner och många andra högteknologiska apparater som vi alla använder till vardags. Bolag som it-jätten Apple och flygplanstillverkaren Boeing är helt beroende av dess tillgång.

Kina har monopolställning inom export av dessa metaller, och står för 95 procent av den globala utvinningen.

”Om Kina stoppade exporten av sällsynta jordartsmetaller skulle USA få stora problem”, säger Allan von Mehren, chefsanalytiker på Danske Bank.

”Kina sitter på ett trumfkort i och med sin nära monopolställning.”

Kina har redan tidigare utnyttjat vapnet i politiska dispyter. När en kinesisk fiskebåtskapten tillfångatogs av japanska kustbevakningen 2010 stoppade Peking alla leveranser av sällsynta jordartsmetaller till landet. När Pekings handelsdepartement året därpå införde kraftigt minskade globala exportkvoter för metallerna sköt priserna i höjden.

Även om världshandelsorganisationen WTO då varnade Kina för att åtgärden stred mot frihandelsreglerna tror Allan von Mehren att ledarna i Peking inte skulle dra sig för att vidta samma åtgärder igen.

”Jag tror att detta är ett vapen som Kina bara kommer använda om Trump blir väldigt protektionistisk. Men det är ett vapen de sannolikt kommer påminna honom om att de har, ifall han signalerar hårda åtgärder mot Kina”, säger han.

”De politiska konsekvenserna i USA skulle troligen vara ökade antikinesiska stämningar, men tillslut skulle USA tvingas att ge sig. De behöver de sällsynta jordartsmetallerna”.

Jordartsmetaller finns på flera platser på jorden. Men koncentrationen är låg och kostnaderna för att utvinna dem hög, speciellt om produktionen ska komma upp i en nivå som kan kompensera Kinas volymer. Samtidigt som det öppnas nya gruvor i Kina pågår runt 50 avancerade projekt runt om i världen för att utvinna jordartsmetallerna, enligt tidningen Foreign Policy. Att dessa projekt snabbt skulle kunna utmana Kinas dominans är dock osannolikt.

Samtidigt beskrivs efterfrågan på metallerna som skriande. I år väntas 155000 ton sällsynta metaller användas, vilket är 3,5 gånger mer än för 25 år sedan. Den globala efterfrågan väntas stiga över 13 procent årligen fram till 2020 och då omsätta 41 miljarder dollar, enligt en rapport av marknadsundersökningsföretaget Research and Markets.

Den ökade efterfrågan har också skapat en svart marknad i Kina, där sällsynta jordmetaller utvinns i olagliga gruvor och sedan smugglas ut ur landet.

Innehåll från FolksamAnnons

Undvik pensionsgapet – så kan du få ett säkrare pensionssparande

Fredrik Nyberg är rådgivningschef på Folksam.
Fredrik Nyberg är rådgivningschef på Folksam.

Genom traditionell förvaltning – där Folksams förvaltning sköter pengarna åt en – kan man få ett säkrare pensionssparande utan att behöva lägga ned mycket tid eller egen aktivitet.

– Generellt är det svårt att uppnå balansen mellan relativt hög avkastning och låg risk på andra sätt än med traditionell förvaltning, säger Fredrik Nyberg, rådgivningschef på Folksam.

Boka placeringsterapi – personlig rådgivning för dig och ditt kapital 

För den som är insatt och har mycket tid finns i dag stora möjligheter att skräddarsy sin pensionsportfölj efter eget behov, tyckande och kunnande.

– Men om man inte vill eller kan lägga ned mycket tid eller själv vill ”vakta” sina investeringar, kan det vara bra att ha en autopilot i form av erfarna förvaltare som sköter portföljen åt dig och balanserar mellan aktier, räntor och fastighetsinvesteringar, säger Fredrik Nyberg, som är rådgivningschef på Folksam.

Nyttan är att man då kan få en relativt hög avkastning, 6,5 procent i genomsnitt de senaste fem åren, och samtidigt till en väsentligt lägre risk än om pengarna hade varit direktinvesterade i aktier.

– Generellt är det svårt att uppnå den balansen på andra sätt än med traditionell förvaltning, säger han.

Bestäm själv vem som ska få pengarna

Folksams traditionella förvaltning kan användas i både kapitalförsäkring och tjänstepension och av både privatpersoner och företag.

Den som väljer kapitalförsäkring kan själv välja förmånstagare, det vill säga att man kan bestämma vem som får pengarna om man skulle gå bort. Det kan vara värdefullt i dag när familjekonstellationerna ofta ser annorlunda ut jämfört med förr.

– Särboskap, samboskap, bonusbarn och särkullbarn blir vanligare. Det är inte bara mamma, pappa, barn som gäller längre. Med en kapitalförsäkring kan man välja sin förmånstagare, annars behöver man göra det med ett testamente. Pengarna är redan skattade och betalas ut automatiskt. Det kan göra att man undviker risk för meningskiljaktigheter mellan sina barn. Som förälder kan det vara värt rätt mycket.

Ytterligare en fördel Fredrik Nyberg lyfter fram med traditionell förvaltning är att man – när det behövs – kan få kostnadsfri hjälp av rådgivare.

– Kundens liv och behov står i fokus i varje möte för att ge kunden mervärde. Under en rådgivning får man hjälp att få koll på sin ekonomi, man får en ganska tydlig bild av hur mycket man kommer att få i pension, och man får råd kring hur man ska nå den pension eller livssituation man vill ha, om det så handlar om resor, hobbies eller att hjälpa barn och barnbarn.

Rådgivning underlättar

Ett viktigt område där rådgivning kan underlätta handlar om pensionsgapet mellan män och kvinnor, understryker Fredrik Nyberg.

– Statistiken visar att kvinnor halkar efter. Om man är hemma mycket med barnen under de första åren kan man få en lägre pension senare i livet. Det är en familjefråga där lösningen ser olika ut för olika familjer och här kan rådgivning hjälpa. Det handlar inte om att spara 10 000 kronor i månaden, även mindre summor kan räcka långt.

När en människa pratar med en annan människa kan man dessutom lättare fånga upp behov som man kanske inte ens visste att man hade, konstaterar Fredrik Nyberg. En grupp som kan få hjälp genom rådgivning är äldre personer som kommer behöva sina pengar mer i närtid men omedvetet sitter på hög risk eller använder tjänster som inte längre passar livssituationen.

– Det är ett fantastiskt jobb att vara rådgivare och komma till jobbet varje dag och kunna förändra människors liv genom att se till att de börjar spara, samlar sitt sparande, eller riskjusterar sin placering.

Sugen på att flytta din individuella tjänstepension? Läs mer här.

Mer från Folksam

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Folksam och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera