Kinas hårdare linje bromsar Hongkong

Hongkongs roll som ett av världens viktigaste finanscentrum hotas av ett allt hårdare grepp från kommunistpartiet i Peking. Flera investmentbanker har beslutat sig för att lämna Hongkong.

LÄMNAR. Chun-ying Leung, avgående regeringschef i Hongkong.
LÄMNAR. Chun-ying Leung, avgående regeringschef i Hongkong.Bild:TT

Sedan britterna satte ned Union Jack på Hongkongön för drygt 175 år sedan har regionen vuxit till ett av världens främsta handels- och finanscentrum.

Regionen har världens högsta koncentration av internationella banker, den sjätte största börsen och världens mest konkurrenskraftiga ekonomi.

Nu hotas Hongkongs unika ställning, enligt flera rapporter och bedömare. Anledningen är att kommunistpartiet i Peking, som tog över kontrollen av den forna brittiska kolonin 1997, kraftigt har underminerat regionens halvautonoma ställning.

Det har eskalerat märkbart under de senaste månaderna.

En amerikansk kongresspanel, US-China Economic and Security Review Commission, varnar för alarmerande ökad påtryckning från ledarna i Peking, vilket de anser hota regionens roll.

Det är inte bara skadligt för Hongkong, utan kan leda till negativa effekter för amerikanska företag med verksamhet i Asien.

Den 33-sidiga rapporten poängterar framför allt det regelstridiga bortförandet av fem Hongkongbaserade publicister, inklusive svenska medborgaren Gui Minhai och britten Lee Bo.

”Händelsen hotar upprätthållandet av policyn ett land, två system och har lett till att bedömare ifrågasätter Hongkongs roll som global finanshub”, framhåller panelen.

Tidigare i år beslutade jättebanken HSBC, bland annat beroende på den politiska situationen, att inte flytta tillbaka huvudkontoret till Hongkong där det låg i 125 år till 1993. Bland bankens rådgivare fanns de tidigare amerikanska utrikesministrarna Henry Kissinger och Condoleezza Rice.

Investmentbankerna Edmond de Rothschild och Coutts, som handhar det brittiska kungahusets investeringar, meddelade nyligen att de stänger sina kontor i Hongkong.

Hongkongs framgångssaga är byggd på låga skatter och liberala handelsregler, men ännu viktigare på dess välfungerande rättssystem, fri press och självständiga institutioner.

Exempel på hur dessa värden och friheter nu urholkas är många. Lokalreportrar vittnar om ökad självcensur, där många av regionens dominerande mediebolag har köpts upp av fastlandskinesiska företag.

Under stormiga förhållanden tvingades Hongkongs antikorruptionsbyrå nyligen lägga ned ett känsligt mål mot regionens regeringschef CY Leung. Kritiken mot honom har dock varit så hård att han har blivit en belastning för Peking. I förra veckan tvingades han meddela att han inte ställer upp för omval.

Peter Mathieson, rektor för Hong Kong University, medgav vid en konferens nyligen att självcensur har ökat bland studenter och forskare, av rädsla för repressalier eller indragna bistånd. Elever i grundskolan förbjuds att yppa ord om självständighet.

”Nästa steg är att internet censureras i Hongkong, precis som i Kina”, säger Hongkongbon Susie Man, som har varit aktiv i de prodemokratiska demonstrationsrörelserna.

Ytterligare att slag mot Hongkongs autonomi var när två inröstade lokalpolitiker nyligen sparkades ut ur det lagstiftande rådet, LegCo, då de inte ansågs tillräckligt lojala mot kommunistpartiet.

Det kontroversiella beslutet togs inte av Hongkongs regering, utan av Kinas nationella folkkongress. Ytterligare åtta lagstiftare hotas av samma öde, något som också den amerikanska rapporten uppmärksammade.

Processer har inletts mot fyra lokalpolitiker, inklusive en av ledarna bakom prodemokratiska paraplydemonstrationen, Nathan Law, samt veteranen ”Longhair” Leung Kwok-hung.

”Hongkongs roll som internationellt finanscenter är hotat”, säger Baggio Leung, en av utsparkade lagstiftarna.

”Kommunistpartiet kan lätt krossa allt som står i vägen för dess makt, som Hongkongs grundlag eller separation av styre. Om du har en domstolsprocess mot regeringen kan grundlagen enkelt skrivas om. Om detta är fallet, hur kan någon längre lita på systemet?”


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från ISRAnnons

Coronavaccin i pulverform

ISR, Immune System Regulation, arbetar sedan 2012 på bred front för att bekämpa några av världens mest ökända sjukdomar. Just nu är de i full färd med att utveckla ett coronavaccin som bereds i pulverform för inhalation. 

Under 2020 har svenska ISR, med bas på Karolinska Institutet i Stockholm, idogt fortsatt sitt arbete med att utveckla nästa generations immunstimulerande läkemedelskandidater för att bekämpa hiv, cancer, hepatit B – och i år även covid-19. I ett nytt projekt, som finansieras av Vinnova, utvecklar de en vaccinationsplattform mot luftburna virus, med covid-19 som första vaccinkandidat.

Bilda ett första skydd

Idén bygger på att skapa ett första försvar som neutraliserar viruset och förhindrar att det fäster vid slemhinnan i lungan eller tarmen. Nu pågår arbetet med att komma fram till en optimal dosering och beredning av vaccinet, som ska ges i pulverform för inhalation.

– När det toxikologiska programmet på slutberedningen är genomförd kommer vi förbereda oss för kliniska studier. Vi har kommit en god bit på vägen och tror starkt på vår kandidats potential, säger Ola Winqvist, CEO på ISR, och tillägger:

– I princip alla vaccin måste förvaras kallt i exakt rätt temperatur och många aktörer begränsas av just logistiken kring vaccinet. Den beredningsform som tas fram för vår vaccinkandidat ser ut att kunna vara stabil i rumstemperatur vilket kommer att vara en stor fördel för global distribution och hållbarhet.

Hormon ska bromsa hiv-dna

Parallellt med arbetet med att ta fram en ny vaccinkandidat kommer ISR snart att inleda nya, kliniska studier på två sajter i Berlin och München, om hiv-patienter som får bromsmedicin kan minska den integrerade virusmängden och eventuellt bota sjukdomen.

– Det är kliniker som är dedikerade för hiv och som inte berörs av pandemin på samma sätt som våra svenska kliniker. Vi hoppas kunna slutföra rekryteringen av 52 hiv-patienter under det första kvartalet 2021 och därefter sker utläsningen av studien under sex månader, säger Ola Winqvist och tillägger:

– Som patient blir du aldrig av med sjukdomen. Så fort du skulle ha ett uppehåll i medicineringen är viruset tillbaka inom tio dagar. Genom att använda hormonet GnRH som aktiverar viktiga delar av immunsystemet, hoppas vi kunna slå ut alla reservoarer av hiv-dna som finns i patientens arvsmassa. 

Samarbete med kinesiskt bolag

Under början av året slöt ISR dessutom ett avtal med det kinesiska CRO-bolaget Shanghai Innostar Biotech, där målet med samarbetet är attutveckla ISR:s läkemedelskandidat för behandling av hepatit B. Tillsammans arbetat de nu intensivt med preklinisk utveckling och tittar bland annat på beredningsformer för bäst effekt och upptag i levern.

– Anledningen att vi arbetar med ett bolag från Kina är att det är det geografiska område där hepatit B är som mest utbrett. Vår utvecklingsportfölj kan låta som en stor blandning, men i allt vi utvecklar står immunsystemet i fokus. Nu ser vi fram emot ett spännande 2021 – det finns en enorm marknad i både öst och väst som väntar på oss, avslutar Ola Winqvist.

Läs mer om ISR och deras arbete här. 

 Om ISR Immune System Regulation

ISR Immune System Regulation Holding AB är ett innovationsdrivet forskningsbolag med fokus på immunsystemet, baserat på Karolinska Institutet i Stockholm. Bolaget utvecklar immunstimulerande läkemedel för att behandla kroniska infektionssjukdomar och cancer genom att aktivera det egna immunsystemet. Just nu genomför ISR flera viktiga studier, både när det gäller hiv och cancer som kan få stor betydelse för framtidens behandlingar.

Mer från ISR

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ISR och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?