1515
Annons

Kinas hårdare linje bromsar Hongkong

Hongkongs roll som ett av världens viktigaste finanscentrum hotas av ett allt hårdare grepp från kommunistpartiet i Peking. Flera investmentbanker har beslutat sig för att lämna Hongkong.

LÄMNAR. Chun-ying Leung, avgående regeringschef i Hongkong.
LÄMNAR. Chun-ying Leung, avgående regeringschef i Hongkong.Bild:TT

Sedan britterna satte ned Union Jack på Hongkongön för drygt 175 år sedan har regionen vuxit till ett av världens främsta handels- och finanscentrum.

Regionen har världens högsta koncentration av internationella banker, den sjätte största börsen och världens mest konkurrenskraftiga ekonomi.

Nu hotas Hongkongs unika ställning, enligt flera rapporter och bedömare. Anledningen är att kommunistpartiet i Peking, som tog över kontrollen av den forna brittiska kolonin 1997, kraftigt har underminerat regionens halvautonoma ställning.

Det har eskalerat märkbart under de senaste månaderna.

En amerikansk kongresspanel, US-China Economic and Security Review Commission, varnar för alarmerande ökad påtryckning från ledarna i Peking, vilket de anser hota regionens roll.

Det är inte bara skadligt för Hongkong, utan kan leda till negativa effekter för amerikanska företag med verksamhet i Asien.

Den 33-sidiga rapporten poängterar framför allt det regelstridiga bortförandet av fem Hongkongbaserade publicister, inklusive svenska medborgaren Gui Minhai och britten Lee Bo.

”Händelsen hotar upprätthållandet av policyn ett land, två system och har lett till att bedömare ifrågasätter Hongkongs roll som global finanshub”, framhåller panelen.

Tidigare i år beslutade jättebanken HSBC, bland annat beroende på den politiska situationen, att inte flytta tillbaka huvudkontoret till Hongkong där det låg i 125 år till 1993. Bland bankens rådgivare fanns de tidigare amerikanska utrikesministrarna Henry Kissinger och Condoleezza Rice.

Investmentbankerna Edmond de Rothschild och Coutts, som handhar det brittiska kungahusets investeringar, meddelade nyligen att de stänger sina kontor i Hongkong.

Hongkongs framgångssaga är byggd på låga skatter och liberala handelsregler, men ännu viktigare på dess välfungerande rättssystem, fri press och självständiga institutioner.

Exempel på hur dessa värden och friheter nu urholkas är många. Lokalreportrar vittnar om ökad självcensur, där många av regionens dominerande mediebolag har köpts upp av fastlandskinesiska företag.

Under stormiga förhållanden tvingades Hongkongs antikorruptionsbyrå nyligen lägga ned ett känsligt mål mot regionens regeringschef CY Leung. Kritiken mot honom har dock varit så hård att han har blivit en belastning för Peking. I förra veckan tvingades han meddela att han inte ställer upp för omval.

Peter Mathieson, rektor för Hong Kong University, medgav vid en konferens nyligen att självcensur har ökat bland studenter och forskare, av rädsla för repressalier eller indragna bistånd. Elever i grundskolan förbjuds att yppa ord om självständighet.

”Nästa steg är att internet censureras i Hongkong, precis som i Kina”, säger Hongkongbon Susie Man, som har varit aktiv i de prodemokratiska demonstrationsrörelserna.

Ytterligare att slag mot Hongkongs autonomi var när två inröstade lokalpolitiker nyligen sparkades ut ur det lagstiftande rådet, LegCo, då de inte ansågs tillräckligt lojala mot kommunistpartiet.

Det kontroversiella beslutet togs inte av Hongkongs regering, utan av Kinas nationella folkkongress. Ytterligare åtta lagstiftare hotas av samma öde, något som också den amerikanska rapporten uppmärksammade.

Processer har inletts mot fyra lokalpolitiker, inklusive en av ledarna bakom prodemokratiska paraplydemonstrationen, Nathan Law, samt veteranen ”Longhair” Leung Kwok-hung.

”Hongkongs roll som internationellt finanscenter är hotat”, säger Baggio Leung, en av utsparkade lagstiftarna.

”Kommunistpartiet kan lätt krossa allt som står i vägen för dess makt, som Hongkongs grundlag eller separation av styre. Om du har en domstolsprocess mot regeringen kan grundlagen enkelt skrivas om. Om detta är fallet, hur kan någon längre lita på systemet?”


Innehåll från Mpya Sci & TechAnnons

Nischad specialistkompetens på rekordtid

Ellinor Crafoord, Jonas Bonn, Maria Andersson och Anna Thaung.
Ellinor Crafoord, Jonas Bonn, Maria Andersson och Anna Thaung.

I en pandemi, där man snabbt behöver ta fram vaccin, handlar det om att hitta specialistkompetens på kort tid. Det som i vanliga fall tar år har nu tagit månader. Mpya Sci & Tech har dragit sitt strå till stacken.

För att ta fram ett vaccin på rekordtid har läkemedelsindustrin kraftsamlat och delat kunskap på ett helt nytt sätt. En viktig faktor har varit att snabbt få in specialister för att kunna göra de omställningar som krävs. Ett av företagen som har varit med och stöttat läkemedelsbolagen i att hitta nischad specialistkompetens på rekordtid är Mpya Sci & Tech.  

– Vår verksamhet bygger på att matcha kompetens mot behov, och just i dessa tider har det varit extra viktigt att ha rätt kompetens redo för att bistå kunderna snabbt, säger Ellinor Crafoord, Talent Advisor på Mpya Sci & Tech.    

Mpyas specialister är ute på många olika uppdrag. Jonas Bonn, QA specialist för datoriserade system, jobbar just nu på Valneva och vittnar om tajta deadlines och högt ställda krav på den kompetens som anlitas. Maria Andersson, specialist inom validering, beskriver en liknande situation på Novavax där hon är på uppdrag just nu. Maria jobbar med att validera en analysmetod av Novavax-vaccinet. En annan Mpya-konsult, Anna Thaung, QA-specialist på Novavax, berättar om vikten av tvärfunktionellt arbete. 

– Det är viktigt med nätverksmöjligheter när det går så fort. Både med konsultkollegor och kollegor i mitt valideringsnätverk. Det breddar min kunskap. 

Kompetensen att hitta rätt kompetens blir allt mer värdefull. Det handlar inte om att skaffa fram resurser – fler med samma kompetens – utan om att hitta kompletterande kunskap och nischade specialister som tillsammans med personal på läkemedelsbolagen kan utveckla nya lösningar.  

– Exakt, säger Ellinor Crafoord, och för att klara det behöver man vara öppen och nyfiken, men också modig. Vi ger våra konsulter svåra uppdrag, men vi stöttar dem helhjärtat och ser till att miljön ”här hemma” är stimulerande och trygg. 

Jonas Bonn fyller i. 

– Det är tydligt att kunskapsdelning hör framtiden till. Att samarbete över företagsgränser kommer ge världen bättre lösningar snabbare. 

Om Mpya Sci & Tech
Mpya Sci & Tech är ett konsult- och rekryteringsföretag inom teknik och naturvetenskap grundat 2019 med ambitionen att ge specialister en miljö att trivas och utvecklas i. Inte bara vad gäller kunskapsdelning och förkovran, utan också vad gäller ett hållbart yrkesliv där alla delar av livet får plats. ”The more life you live, the more passion you bring to work.” Mpya Sci & Tech har sin hemmabas i Stockholm, Uppsala och Göteborg och har över 80 anställda. Läs mer om Mpya Sci &Tech här. 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Mpya Sci & Tech och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?