Annons

Kinas export rasar efter virusutbrottet

Coronaviruset slår hårt mot Kinas ekonomi. Men den minskade exporten drabbar inte bara Kina – utan även resten av världen, enligt Kinaanalytikern Kristina Sandklef.

”Det här kommer att visa hur beroende vi är av varandra i det globala handelssystemet”, säger hon.

Kinas president Xi Jinping, till höger, besöker ett medicinskt forskningscenter i Peking.
Kinas president Xi Jinping, till höger, besöker ett medicinskt forskningscenter i Peking.Foto:AP

Kina är, med över 80.000 smittade, det land som haft flest fall av coronaviruset i världen. Virusutbrottet ledde till karantän i ett flertal miljonstäder, och stängda fabriker över hela landet. Något som nu syns i ekonomin.

Under januari och februari minskade landets export med 17,2 procent jämfört med samma period i fjol. Kinas handelsöverskott mot USA sjönk med 40 procent, från 42 miljarder dollar till 25,4 miljarder.

Tappet var väntat, enligt Kristina Sandklef, ekonom och oberoende Kinaanalytiker.

”Stora delar av landet har varit nedstängt länge, det är inte förrän nu som det börjar komma igång och det påverkar naturligtvis ekonomin. En del av deras BNP-tillväxt är beroende av exporten”, säger hon.

Uppskattningsvis har kring hälften av migrantarbetarna nu återvänt till fabrikerna, har ekonomiprofessor Heiwang Tang tidigare sagt till TT. Officiella siffror pekar på att industrin är långt ifrån att köra i full fart.

Kristina Sandklef tror att det kommer att bli tufft för Kina att få fart på tillväxten igen.

”Det kommer att bli svårt. Problemet är att kommunistpartiet har lovat att fördubbla landets BNP mellan 2010 och 2020, och då behövs det sex procents BNP-tillväxt i år för att gå i mål. Frågan är hur de ska lyckas med det. Det är klart att man kan vräka ut krediter och stimulansåtgärder, men då ökar man på skuldberget som redan är väldigt stort.”

Nedstängningen av fabriker slår inte bara mot Kinas ekonomi, utan i längden även mot västerländska länder och företag, säger Kristina Sandklef. Hon använder en Iphone som exempel: för att göra en så avancerad produkt behövs kanske en specifik skruv. Om skruvfabriken då är stängd blir det ingen Iphone alls.

”Det här kommer att visa hur beroende vi är av varandra i det globala handelssystemet. Det kan vara enorma leverantörskedjor med tusentals företag som är beroende av varandra för att producera en produkt”, säger hon.

”Det kan slå rejält hårt mot ekonomin. Men vi får se, det beror på hur smittspridningen fortsätter. Allt hänger på det i slutänden.”


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?