1515
Annons

Kinas export rasar efter virusutbrottet

Coronaviruset slår hårt mot Kinas ekonomi. Men den minskade exporten drabbar inte bara Kina – utan även resten av världen, enligt Kinaanalytikern Kristina Sandklef.

”Det här kommer att visa hur beroende vi är av varandra i det globala handelssystemet”, säger hon.

Kinas president Xi Jinping, till höger, besöker ett medicinskt forskningscenter i Peking.
Kinas president Xi Jinping, till höger, besöker ett medicinskt forskningscenter i Peking.Foto:AP

Kina är, med över 80.000 smittade, det land som haft flest fall av coronaviruset i världen. Virusutbrottet ledde till karantän i ett flertal miljonstäder, och stängda fabriker över hela landet. Något som nu syns i ekonomin.

Under januari och februari minskade landets export med 17,2 procent jämfört med samma period i fjol. Kinas handelsöverskott mot USA sjönk med 40 procent, från 42 miljarder dollar till 25,4 miljarder.

Tappet var väntat, enligt Kristina Sandklef, ekonom och oberoende Kinaanalytiker.

”Stora delar av landet har varit nedstängt länge, det är inte förrän nu som det börjar komma igång och det påverkar naturligtvis ekonomin. En del av deras BNP-tillväxt är beroende av exporten”, säger hon.

Uppskattningsvis har kring hälften av migrantarbetarna nu återvänt till fabrikerna, har ekonomiprofessor Heiwang Tang tidigare sagt till TT. Officiella siffror pekar på att industrin är långt ifrån att köra i full fart.

Kristina Sandklef tror att det kommer att bli tufft för Kina att få fart på tillväxten igen.

”Det kommer att bli svårt. Problemet är att kommunistpartiet har lovat att fördubbla landets BNP mellan 2010 och 2020, och då behövs det sex procents BNP-tillväxt i år för att gå i mål. Frågan är hur de ska lyckas med det. Det är klart att man kan vräka ut krediter och stimulansåtgärder, men då ökar man på skuldberget som redan är väldigt stort.”

Nedstängningen av fabriker slår inte bara mot Kinas ekonomi, utan i längden även mot västerländska länder och företag, säger Kristina Sandklef. Hon använder en Iphone som exempel: för att göra en så avancerad produkt behövs kanske en specifik skruv. Om skruvfabriken då är stängd blir det ingen Iphone alls.

”Det här kommer att visa hur beroende vi är av varandra i det globala handelssystemet. Det kan vara enorma leverantörskedjor med tusentals företag som är beroende av varandra för att producera en produkt”, säger hon.

”Det kan slå rejält hårt mot ekonomin. Men vi får se, det beror på hur smittspridningen fortsätter. Allt hänger på det i slutänden.”


Recession på allas läppar i Davos

Recessionen är inte här nu, men om kriget inte får ett oväntat snart slut lär vi komma dit. Det är private equityjätten Carlyles medgrundare och ordförande David Rubenstein slutsats. Samtidigt anser att aktiemarknadens oro är en överreaktion.  

”Det finns goda chanser för att investerare nu.”

Jane Fraser och David Rubenstein på WEF i Davos.
Jane Fraser och David Rubenstein på WEF i Davos.Foto:Hollie Adams, Carolyn Kaster, Gian Ehrenzeller

”R-ordet”, recession, är på allas läppar på Världsekonomiskt forum i Davos. Tungviktaren och multimiljardären David Rubenstein, som grundade the Carlyle Group, private equitybolaget med 325 miljarder dollar i sina fonder, säger att allt beror på kriget i Ukraina.

”Alla recessioner är inte lika. Den kan vara mild eller svår.  Och ingen innebär slutet. Det här blir en mild recession”, säger han, och tillägger att det gäller - om inte kriget i Ukraina blir långdraget. 

Vi har varit med om betydligt värre kriser, som covid och dot.com-krashcen, menar han.

Och även om utvecklingen på den amerikanska börsen är den svagaste på 20 år, och techjättarna rasat till synes handlös, är det fel att oroa sig för en ny dot.com-krasch. 

”Vid den kraschen hade vi internetbolag utan intäkter som aldrig borde ha börsnoterats. Netflix är en helt annan sak. Det kanske inte var värt vad det var tidigare, men det är värt mer än nuvarande värdering. Det är en god chans för investerare att köpa på botten ”, säger han och nämner även Amazon som ett bolag han beundrar. 

Till saken hör möjligen att David Rubenstein också har medgett att han tackat nej till att bli en av de första investerarna i både Facebook - hans livs största misstag, har han kallat det - och Amazon. 

”Det finns en hel del bra köptillfällen nu. Men spacarna kan ha varit ett fenomen som inte kommer tillbaka”, spår han.  

David Rubinstein deltog i Davos även i en panel med Citis vd Jane Fraser, som anser att börsreaktionen delvis varit sund. Investerarna har inte spurtat mot dörren. 

 ”Det har varit en ganska konstruktiv korrektion”, sa hon, 

Nu handlar allt om tre R: Ryssland, recession och räntor.

I USA är det räntorna som är huvudnumret, men eftersom konsumenterna har buffertar behöver det inte bli så farligt, anser hon. 

”Men Europa är mitt i stormen, med stora problem med leverantörskedjor och kriget. Jag är ganska säker på att det blir recession, men jag hoppas jag har fel”, säger hon. 

Globalt är det livsmedelskrisen som oroar henne mest. 

”Det är den stora faran. Väldigt många kommer att gå hungriga”, sa hon. 

Med i panelen var även IMF-chefen Kristalina Georgieva som också oroade sig mest för livsmedel. 

”2022 blir ett tufft år. Oljepriset har sjunkit, men livsmedelspriserna fortsätter att stiga och stiga. Vi kan klara oss utan bensin, men vi måste äta varje dag. Jag vill inte vara för negativ: vår prognos är en tillväxt på 3,6 procent , det är en lång väg till global recession. Men i vissa länder har vi redan recession”, sa hon. 

Inflationen är ständigt närvarande i Davos. François Villeroy de Galhau chef franska centralbanken, fick frågan om inte centralbankerna feldiagnostiserat inflationen, när den betecknades som övergående, och att man nu tar till för dramatiska åtgärder. 

”Det är inte en dramatisk förändring av penningpolitiken, det är en dramatisk förändring i omvärlden”, konstaterade han, som anser att fokus är för mycket på de väntade räntehöjningarna i juli och september. 

”Nästa steg är mer viktigare. Vi har en karta”, sa han hemlighetsfullt. 

David Rubenstein konstaterade att det vore dumt att inte tro att covidstimulanserna skulle ge en kraftig inflation - och att kriget sedan satt systemet ur spel. 

”Det går fort att få inflation men att det tar betydligt längre tid att bli av med den”, sa han. 

Om han inte tror på spacar så är kryptovalutor mer intressant, verkar han tycka. 

”Det är en illusion att man kan investera i något som har hög avkastning och låg risk. Men om krypto är värt x eller y är inte alltid det viktiga, det är att staten inte vet vad du har.” 

Att man gömma investeringar från regeringar är en orsak till att krypto kommer att finnas kvar, sa han. 

”Det som motiverar människan är att hålla sig vid liv, få barn - och undvika skatt.”  

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?