ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Kinakonkurrent straffas - då lyfter Ericsson

USA straffar Hongkongs Ericssons-konkurrent ZTE med böter på 1,4 miljarder dollar. Det får ZTE att falla 40 procent på Hongkongbörsen och lyfter Ericsson på Stockholmsbörsen.

Enligt USA har Kinas näst största telekomunderleverantör, ZTE, överträtt reglerna om sanktioner för Iran och Nordkorea. Därför tvingas ZTE böta 1,4 miljarder dollar, omkring 12 miljarder kronor, för övertrampet och bolagsstyrelsen byts ut.

Medan de asiatiska börserna har intagit en försiktig hållning efter mötet mellan Donald Trump och Kim Jong-un stack telekomunderleverantören ZTE ut i onsdagshandeln. Bolaget har rasat med 40 procent på Hongkong-börsen 

”ZTE kommer att visa stora förluster för helåret 2018 på grund av straffavgifter i tillägg till utmaningar med verksamheten på kort sikt till följd av att ledningen förändras samt osäkerheten om tillväxt internationellt. Vi förväntar oss ett betydande säljtryck”, skriver Citi-analytikern Bin Liu i en kommentar, enligt Bloomberg. 

Eftersom ZTE är en konkurrent till Ericsson och Nokia gynnas de båda bolagen på onsdagens börsmarknad. Ericsson var klockan 10.20 upp 2,9 procent. Nokia var upp 0,6 procent.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies