1515
Annons

Kina vill ta kontroll över ditt liv

HONGKONG

Kina har som ambition att bli världens största marknad för artificiell intelligens, och många bedömare tror att landet kommer att gå om USA inom kort.

Men utvecklingen är en tudelad välsignelse. AI kommer också att användas av kommunistregimen för ökad övervakning – både inom landet och internationellt.

På Kentucky Fried Chickens restauranger i Kina betalar kunderna till en ansiktsigenkänningsmaskin – som också rekommenderar vilken mat de bör beställa.
På Kentucky Fried Chickens restauranger i Kina betalar kunderna till en ansiktsigenkänningsmaskin – som också rekommenderar vilken mat de bör beställa.Bild:AFP PHOTO/STR
En trafikpolis förklarar hur ansiktsigenkänningsskärmen fungerar som har installerats i Shanghai. AI-tjänster används i allt ifrån trafikövervakning till låneansökningar. Det är också ett sätt för myndigheterna att övervaka befolkningen.
En trafikpolis förklarar hur ansiktsigenkänningsskärmen fungerar som har installerats i Shanghai. AI-tjänster används i allt ifrån trafikövervakning till låneansökningar. Det är också ett sätt för myndigheterna att övervaka befolkningen.Bild:Chandan Khanna
Den som vill ha en bit papper på den offentliga toaletten måste scanna sitt ansikte i apparaten – och får nöja sig med 60 centimeter.Bild:Wang Zhag
Filip Kratochvil, grundare och tidigare vd för kreditbolaget Neo Capital, tror att Kina snart kommer att gå om USA på AI. ”Folk i Kina älskar den här typen av teknikgrejer”, säger han.
Filip Kratochvil, grundare och tidigare vd för kreditbolaget Neo Capital, tror att Kina snart kommer att gå om USA på AI. ”Folk i Kina älskar den här typen av teknikgrejer”, säger han.Bild:Johan Nylander

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Brittiska finansministern: ”Det kommer mera”

Den nya regeringen i Storbritannien rivstartar med flera ofinansierade skattesänkningar. Och det kommer mera, lovar finansminister Kwasi Kwarteng. 

Foto:Jessica Taylor

Den nytillträdda brittiska regeringen avtäckte på fredagen delar av sin ekonomiska politik. Paketet innehöll den mest expansiva budgeten i Storbritannien på 50 år. 

Marginalskatten för höginkomsttagare sänks från 45 till 40 procent och den inkomstskatt som alla betalar sänks med en procentenhet, från 20 till 19 procent. Budgeten ökar Storbritanniens lånebehov kraftigt.

I en intervju med BBC på söndagen säger den nye finansministern Kwasi Kwarteng att det inte är den sista skattesänkningen. 

”Det kommer mera. Vi har bara varit här i 19 dagar. Jag vill se att det brittiska folket, under det kommande året, får behålla mer av sin inkomst”, säger han. 

Marknaden reagerade negativt på budgeten. Pundet föll och räntorna på statspapper steg. 

”Jag kommenterar inte marknadsrörelser”, säger Kwasi Kwarteng till BBC. 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera