1515
Annons

Kina varnar för motreaktion på avnoteringar i New York

Kina varnar nu USA och säger att landet kommer att vidta nödvändiga åtgärder för att skydda kinesiska företags intressen. Uttalandet kommer efter New York börsens beslut att avnotera tre kinesiska telekomjättar enligt Donald Trumps order, det rapporterar CNBC.

Foto:Junge, Heiko/Richard Drew

Efter att New York Stock Exchange lämnat besked om att de tre telekomjättarna China Mobile, China Telecom och China Unicom avnoteras kommer nu en varning från Kina. Landets handelministerium säger i ett uttalande att det kommer att vidta nödvändiga åtgärder för att skydda kinesiska bolag.

Tonen mellan länderna trappas upp efter att den exekutiva presidentorder som signerades i november gällande kinesiska företag nu implementeras. 

Kinas handelsministerium säger i uttalandet att USA missbrukar nationell säkerhet och använder statlig makt för att slå ner på kinesiska företag, vilket inte ligger i linje med internationella marknadsregler. Något som de antyder kommer att få långtgående konsekvenser för investerare globalt.

Den 20 januari tillträder Joe Biden som USA:s president. Inget tyder på att den tillträdande presidenten kommer att förändra synen på Kina nämnvärt. Han sa i ett uttalande på måndagen att han kommer att hålla den kinesiska staten ansvarig för missbruk av handel, teknologi och mänskliga rättigheter.

Larm: Torsken hotad efter gasutsläppen

Torskens välmående hotas – efter att de ryska gasledningarna Nord Stream 1 och 2 konstaterats ha sprungit läck i Östersjön.

Den redan hotade fisken parar sig i djupet utanför Bornholm. Nu hotas ekosystemet och torskbeståndet riskerar sjunka, rapporterar SVT Nyheter Skåne.

”Just torsken är skör som population och den här stressen känns inte bra”, säger Josefine Larsson på Marint Centrum i Simrishamn till SVT.

Det är i nuläget svårt att veta exakt hur torsken drabbas efter läckorna. Även andra organismer kan fara illa efter utsläppen, även de på havsbotten som fungerar som föda för fisken.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera