Kina varnar för konfrontation – avråder världsledare från att ”visa musklerna”

Att hota eller försöka skrämma andra länder leder bara till splittring – eller till och med konfrontation. 

Det sade Kinas president Xi Jinping, när han öppningstalade vid årets webbsända Davos-möte, utan att nämna USA:s nya president Joe Biden vid namn. 

Kinas president Xi Jinping.
Kinas president Xi Jinping.Foto:Arris Messinis

När Xi Jinping tog till orda var det samtidigt som förväntningarna på en förbättrad relation mellan USA och Kina fått sig en rejäl törn. Detta sedan kinesiska stridsflyg åter kränkt Taiwans luftförsvarszon i helgen, vilket har fått USA att reagera med en varning.

”Att bygga små kretsar eller starta ett nytt kallt krig, att hota eller skrämma andra, att införa sanktioner och att skapa isolering eller främlingsskap kommer bara att driva världen i splittring och till och med konfrontation,” sa den kinesiska presidenten, och varnade andra länders ledare för att ”visa musklerna”. 

Xi Jinping var, liksom vid tidigare framträdanden i Davos, dock svepande, och nämnde varken USA:s förre eller nuvarande president vid namn. 

Han poängterade vikten av dialog och samverkan. Alla länder är olika, med egen historia och kulter, men det betyder inte att något land står över något annat.

”Skillnad i sig är ingen anledning till oro. Det är däremot arrogans, fördomar och hat”, sa han. 

Det var dock tydligt att covid-19-pandemin fortfarande är ett stort bekymmer i Kina. Pandemin är långt ifrån över, sa han, och beskrev det som att Kina tar en aktiv roll för att mänskligheten ska vinna kriget mot covid-19 och se till att vaccinet når även utvecklingsländer.

”Vintern kan inte stoppa vårens ankomst, och mörkret kan aldrig dölja gryningens ljus”, var en av presidentens många målande liknelser.

För att bekämpa den globala recessionen efterfrågade han ytterligare makroekonomiskt samarbete. 

”Stödet behöver öka för att få upp ekonomin ur mörkret. Den globala återhämtningen är fortfarande ganska skakig, utsikterna osäkra”, sa han. 

Enligt Xi Jinping ska Kina fortsätta processen med att öppna upp ekonomin mot investeringar och stötta andra länder. 

”Det tjänar ingen att använda pandemin som en ursäkt för minskad globalisering. Arrogans och isolering kommer alltid att misslyckas”, sa den kinesiska presidenten. 


Innehåll från Ikano BostadAnnons

De bygger stadsdelen med helt nytt koncept

Ett bostadsområde behöver mer än bara byggnader – människor ska även kunna leva sina liv på bästa sätt.

Nu skapas stadsdelen Elinegård i Malmö med nya insikter om våra beteenden som grund.

– Det blir en inspiration för kommande projekt, säger Lotta Sjödin, strategisk innovations- och utvecklingsledare hos Ikano Bostad.

Nyproduktion i Elinegård – läs mer här 

Bostäder som utnyttjar ytorna maximalt, nya typer av lokaler för de boende att använda gemensamt samt service och grönska. I Elinegård, i närheten av Öresundsbron, har bostadsföretaget Ikano Bostad tagit nyskapande helhetsgrepp när området planeras och byggs från grunden.

– Vi utvecklar en helt ny stadsdel, vilket innebär att andra frågeställningar dyker upp än om man ”bara” bygger ett hus. Därför har vi utgått från människan, med ett mänskligt perspektiv på den plats där man ska bo och leva, berättar Lotta Sjödin och fortsätter:

– Här handlar det inte bara om att exempelvis husen är klimatsmarta, utan även hur man rör sig i området, vilken typ av service som erbjuds, hur närheten till staden behålls samtidigt som naturen bevaras.

Lotta Sjödin är strategisk innovations- och utvecklingsledare hos Ikano Bostad.
Lotta Sjödin är strategisk innovations- och utvecklingsledare hos Ikano Bostad.

Samarbetar med IKEA

En stor del av insikterna som ligger till grund för hur Elinegård utformas kommer från Better Living – ett strategiskt projekt Ikano Bostad genomfört tillsammans med möbelföretaget IKEA, som möjliggjorts tack vare att båda företagen är grundade av Ingvar Kamprad.

– Vi har tittat gemensamt på hur det urbana och hållbara boendet kan se ut i framtiden och en av huvudinsikterna är frågan: Vad är ett hem? Där kan vi se att hemmet inte bara är bostaden, utan folk uppfattar även stadsdelen som hemma. Den typen av kunskaper har vi kunnat ta med oss in i Elinegård, säger Sjödin.

Hur har Better Living gjort avtryck rent konkret i Elinegård?

– Dels har vi tittat noggrant kring de kommersiella lokalerna i området, vilken typ av service är relevant? Bor man kvadratsmart vill man gärna ha ett café i närheten som ett extra vardagsrum. Senaste året har det även blivit aktuellt med möjlighet att kunna jobba hemma eller ha en arbetsyta i närområdet, vilket också kommer vara möjligt.

Helhetsgrepp framtidens melodi

”Kronjuvelen” i Elinegård blir ett mobilitetshus, som kommer att ligga centralt i stadsdelen och fungera som naturlig mötesplats. Här samlas majoriteten av områdets parkering för bilar med laddplatser, cykelparkering med tillhörande verkstad samt pooler med möjlighet att låna både bil och cykel. Bottenvåningen utgörs av ett transparent kvarter med högt i tak och mycket växtlighet samt kommersiella lokaler. Huset får även gemensamma ytor för de boende till co-working, läxläsning, snickeri- och målarverkstad, festlokal och återbruksrum 

– Planeringen pågår för fullt med planerad inflytt 2023, det kommer bli ett vardagsnav för hela området som bidrar till liv och rörelse även på kvällar och helger.

I framtiden kommer fler stadsdelar som Ikano Bostad utvecklar att likna Elinegård med ett tydligt helhetsgrepp, tror Sjödin:

– Redan nu har vi en metod för kunddriven projektutveckling där vi ringar in människorna och tittar på hur både bostäder och gemensamma ytor ska utformas utifrån folks behov i vardagen. Elinegård är ett gott exempel där vi nått väldigt långt med de ambitionerna.

Labbet som utvecklar framtidens bostäder 

 

Mer från Ikano Bostad

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Ikano Bostad och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?