1515

Kina vänder på klacken - vill se fler barn

Efter att i decennier med hårda medel ha drivit en ett-barns-politik har de kinesiska myndigheterna nu svängt helt om och överväger åtgärder för att uppmuntra familjer att skaffa ett andra barn.

För många par utgör ekonomiska påfrestningar dock ett hinder, varför olika former av bidrag nu planeras för att öka födelsetalen.

Det rapporterar internationella media, med hänvisning till den kinesiska tidningen China Daily.

Attitydförändringen förklaras av att Kina, efter att i närmare 40 år ha straffat dem som skaffat mer än ett barn, befinner sig i en situation med en åldrande befolkning och alltför få i produktiv ålder som ska försörja en stor generation blivande pensionärer.

Landets arbetande befolkning väntas fortsätta att krympa under de kommande decennierna. I dagsläget är en av sju kineser äldre än 60 år, ett förhållande som kommer att ändras till en av tre om 30 år, visar demografiska prognoser.

Den strikta enbarnspolitiken övergavs officiellt i slutet av 2015, vilket snabbt satte avtryck i nativiteten. Mer krävs dock, menar myndigheterna, som enligt ett tal av hälsovårdsdepartementets vice-minister Wang Peian i helgen nu alltså överväger direkta subventioner för att sätta fart på barnafödandet.

Enligt en undersökning som utförts av departementet anger 60 procent av de tillfrågade paren att just ekonomiska begränsningar nu lägger hinder i vägen för en större familj, rapporterar China Daily. Bland tänkbara incitament finns därför direkta bidrag som en "baby bonus" och subsidier i olika former.

De nya uppgifterna rimmar väl med tidigare uttalanden från den kinesiska akademin för samhällsvetenskap, som uppmanat politiker att satsa mer på daghem, skolor och barnomsorg för att hjälpa föräldrar med svag ekonomi, skriver Bloomberg News.

 Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?