ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Kina utser Xi Jinping till president på livstid

  • Xi Jinping. Foto: Ebrahim Noroozi

Kinas parlament – i praktiken utan makt – har inlett sitt kanske viktigaste möte på flera decennier. Tusentals parlamentsledamöter har samlats i Folkets stora hall på Himmelska fridens torg i Peking för den årliga folkkongressen, som i år ska ge president Xi Jinping ett livstidsmandat.

Parlamentet väntas ta bort gränsen på högst två mandatperioder för kinesiska presidenter, skriva in Xi Jinpings namn i konstitutionen och dessutom upprätta en myndighet mot korruption. Regeländringen kommer att göra Xi Jinping till landets mäktigaste ledare sedan Mao Zedong som styrde landet från kommunisternas seger i inbördeskriget 1949 fram till sin död 1976.

Xi Jinping såg på från en läktare med andra partitoppar när premiärminister Li Keqiang höll tal om att landet utkämpar tre strider: mot finansiella risker, fattigdom och föroreningar. Keqiang varnade även grannlandet Taiwan, som bröt sig loss från Kina efter inbördeskriget, för att regeringen aldrig kommer att tolerera separatism.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer