Annons

Kina utser Xi Jinping till president på livstid

Kinas parlament – i praktiken utan makt – har inlett sitt kanske viktigaste möte på flera decennier. Tusentals parlamentsledamöter har samlats i Folkets stora hall på Himmelska fridens torg i Peking för den årliga folkkongressen, som i år ska ge president Xi Jinping ett livstidsmandat.

Xi Jinping.
Xi Jinping.Bild:Ebrahim Noroozi

Parlamentet väntas ta bort gränsen på högst två mandatperioder för kinesiska presidenter, skriva in Xi Jinpings namn i konstitutionen och dessutom upprätta en myndighet mot korruption. Regeländringen kommer att göra Xi Jinping till landets mäktigaste ledare sedan Mao Zedong som styrde landet från kommunisternas seger i inbördeskriget 1949 fram till sin död 1976.

Xi Jinping såg på från en läktare med andra partitoppar när premiärminister Li Keqiang höll tal om att landet utkämpar tre strider: mot finansiella risker, fattigdom och föroreningar. Keqiang varnade även grannlandet Taiwan, som bröt sig loss från Kina efter inbördeskriget, för att regeringen aldrig kommer att tolerera separatism.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?