Kina utropar seger mot den extrema fattigdomen

Kina utropar seger mot den extrema fattigdomen. De sista länen har nu strukits från en lista över landets fattigaste områden.

Foto:Andy Wong

Sedan 2013 handlar det om 93 miljoner människor som lyfts ur extrem fattigdom, meddelade UD-talesmannen Zhao Lijian på en presskonferens i Peking i veckan.

Listan över extremfattiga områden upprättades 2014, och omfattade då 832 län. Totalt har Kina flera tusen län.

De sista nio länen låg i provinsen Guizhou. Där lever många människor väldigt påvert, men myndigheter kunde i måndags meddela att snittinkomsten i de fattigaste länen stigit till 11.487 yuan per år – motsvarande ungefär 1.250 kronor i månaden.

Det är långt över den gräns som Kina satt för extrem fattigdom, 4.000 yuan per år, ungefär 15 kronor om dagen. Det är även över Världsbankens internationella gräns, 1,90 USA-dollar, eller 16 kronor, om dagen.

Nyligen har även andra regioner i Kina, såsom Xinjiang, Guangxi, Ningxia, Yunnan, Sichuan och Gansu meddelat att medelinkomsterna där ökat tillräckligt.

Säkerheten i dessa uppgifter är dock svårt att bedöma. Kinas diktator Xi Jinping har satt upp målet att extremfattigdomen skulle vara borta före nyår i år, så trycket kan antas vara stort på lokala tjänstemän att visa upp resultat.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?