1515

Kina uppmanar företagen att bygga lager

Risken för en andra smittvåg i Kina och för en stor virusspridning i USA och Brasilien får Kina att uppmana företag att bygga upp lager, uppger flera källor för Reuters.

Kinas president Xi Jinping talar via videolänk.
Kinas president Xi Jinping talar via videolänk.Foto:Xie Huanchi

Landet har uppmanat livsmedelsföretag och importfirmor att se till att ha gott om bland annat spannmål, oljeväxter, sojabönor och majs. Oron finns att smittspridningen ska påverka de globala leveranserna.

”Det finns en risk för en kollaps för handelsvägarna på grund av coronaviruset. Till exempel kan det handla om hamnar som stänger”, säger en inköpare på ett av Kinas ledande livsmedelsföretag, som särskilt pekar ut oron för Brasilien, Kinas största handelspartner när det gäller sojabönor och kött.

Kinas handelsdepartement har inte kommenterat uppgifterna, men under de senaste veckorna har flera statskontrollerade företag i Kina börjat öka köpen av bland annat sojabönor och majs från USA.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?