Annons

Kina uppges hjälpa Ryssland med militär spetsteknologi

Kina skickar högteknologiskt militärt bistånd till Ryssland som kan användas i kriget i Ukraina, uppger Wall Street Journal.

Enligt tidningen sker exporten i strid med internationella sanktioner.

Rysslands president Vladimir Putin och Kinas president Xi Jinping.
Rysslands president Vladimir Putin och Kinas president Xi Jinping.Foto:Alexei Druzhinin

En granskning av data från den ryska tullen som den amerikanska finanstidningen Wall Street Journal har gjort visar på stor handel med militärt användbar materiel från Kina till Ryssland.

Enligt genomgången har statsägda kinesiska bolag inom sektorn krigsmateriel exporterat navigationsutrustning, störsändare och delar till stridsplan till Ryssland.

Om mindre än tre veckor har det gått ett år sedan Ryssland invaderade Ukraina, den 24 februari.

Den ideella organisationen C4ADS har för Wall Street Journals räkning gått igenom tiotusentals sändningar av produkter med dubbla användningsområden som Ryssland har importerat sedan invasionen.

Kina stod för merparten av materielen.

Landets militära stöd till Ryssland var tänkt att tas upp på ett möte mellan USA:s försvarsminister Antony Blinken och hans kinesiska motparter under helgen.

Besöket i Beijing ställdes emellertid in efter att USA upptäckt en kinesisk höghöjdsballong på amerikansk mark tidigare i veckan.

Ryssland är beroende av avancerad teknologi som halvledare för att komplettera den egna vapenproduktionen. Länder som Turkiet och Förenade arabemiraten anklagas för att bryta den internationella blockaden mot Moskvas krigsmaskin.

Innehåll från Pontus Frithiof La TourAnnons

Chambre séparée 84 meter över havet – mitt i Stockholm

Högt över havet och Stockholms takåsar, längst upp i den klassiska DN-skrapan, öppnar sig inte bara en fantastisk utsikt. Där finns även resultatet av krögaren och entreprenören Pontus Frithiofs mångåriga dröm.

– La Tour är en krog med mycket höga kulinariska ambitioner men i en avspänd och lite vänligare inramning än traditionell ’fine dining’, säger han.

Läs mer om La Tour, Le Bar och våra chambre separées 

Ett signum är möjligheten att boka ett chambre séparée med plats för åtta eller tolv personer. Efter överenskommelse går ett sådant att boka på valfri tidpunkt, även utanför restaurangens ordinarie öppettider.

– Med våra chambre séparée erbjuder vi mindre sällskap att njuta av La Tour i en avskild miljö. Vare sig det är en privat middag eller ett affärsmöte bidrar våra chambre séparée till ett lugn. Såväl upplevelsen av maten som samtalen kan blomstra lite extra.

Pontus Frithiof ambition är att La Tour ska hålla högsta internationella nivå – med en välkomnande stämning.
Pontus Frithiof ambition är att La Tour ska hålla högsta internationella nivå – med en välkomnande stämning.

I över 25 år har Pontus Frithiof varit med och präglat Stockholms krogliv. Men med La Tour har han första gången kunna låta sin vision löpa linan ut – tanken som genomsyrar restaurangen kallar han för 'power dining'.

Menyn utgår från klassisk fransk matlagning med en modern och personlig touch. Endast råvaror av högsta kvalitet kommer över tröskeln. Portionerna är dessutom ämnade att mätta – och inte bara vara vackra att se på.

– Jag vill att maten, miljön och serveringen ska hålla högsta internationella nivå, men att La Tour ska vara välkomnande elegant snarare än stram och pretentiös.

Restaurangen består av en sparsmakat och samtidigt ombonat inredd matsal som rymmer 26 gäster. Där serveras en à la carte-meny. Det i sig är ovanligt bland restauranger i det översta segmentet, men ger gästen större valfrihet att välja en maträtt utifrån sina egna smakpreferenser, konstaterar Pontus Frithiof.

Ett besök börjar ofta i kontakt med restaurangens concierge. I entrén ledsagas då gästen till hissen, som går direkt till våning 23. Men det finns även möjlighet att inleda upplevelsen redan utanför den egna dörren genom att hämtas upp med limousin.

Läs mer om La Tour, Le Bar och våra chambre separées 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Pontus Frithiof La Tour och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera