Annons

Kina uppges ha skickat vapen till Ryssland

Kina har skickat automatvapen, skyddsutrustning och drönardelar till Ryssland, rapporterar Politico med hänvisning till tulluppgifter.

Kinas president Xi Jinping och Rysslands Vladimir Putin.
Kinas president Xi Jinping och Rysslands Vladimir Putin.Foto:Sergei Bobylev/AP

Exporten ska ha pågått mellan juni och december förra året. Bland annat ska automatvapen märkta som ”civila jaktgevär” ha skickats från Kinas största statsägda försvarskoncern till ett ryskt företag som handlar med den ryska försvarsmakten.

Tolv laster med drönardelar och över tolv ton skyddsutrustning uppges ha exporterats via Turkiet i slutet av förra året. Andra laster ska ha skickats via Förenade arabemiraten.

USA har de senaste veckorna anklagat Kina för att överväga att sälja vapen till Ryssland för användning i kriget i Ukraina. Om Politicos uppgifter stämmer vore det den första bekräftade exporten av vapen och skyddsutrustning.

Kina har genomgående förnekat uppgifterna om upptrappat stöd till Ryssland. Landets president Xi Jinping väntas i veckan resa till Moskva för överläggningar med den ryske presidenten Vladimir Putin.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera