Under ett tal vid säkerhetskonferensen i München på söndagen sa Kinas utrikesminister Wang Yi att alla länders suveränitet, oberoende och territoriella integritet måste värnas –och att ”Ukraina är inget undantag”.
Han uppmanade parterna i konflikten att återgå till det så kallade Minskavtalet och finna en handlingsplan, istället för att ”skapa panik och utbasunera krigshot”.
”Alla parter måste ta ansvar och arbeta för fred”, sa Wang.
Hans kommentarer är betydelsefulla i och med att Kinas regering anses ha stort inflytande över Ryssland. Presidenterna Xi Jinping och Vladimir Putin har träffats inte mindre än 38 gånger, och relationerna mellan länderna har stärkt avsevärt under de senaste åren.
Läget är exceptionellt spänt. Flera amerikanska medier rapporterade på söndagen att amerikanska underrättelseuppgifter indikerar att Vladimir Putin gett order om en invasion, vilket Di rapporterat.
Samtidigt manade Wang Yi Nato att inte expandera med nya medlemsländer i östra Europa, vilket är en av kärnfrågorna i Ukrainakonflikten.
”Kalla kriget slutade för länge sedan och Nato är en produkt av det. Nato bör anpassa sig till de nuvarande tiderna. Om Nato fortsätter att expandera österut, har det verkligen relevans för att bevara fred och stabilitet i Europa?” sa Wang under konferensen.
Bedömare har varit oeniga om Kinas potentiella roll i Ukraina krisen.
Vissa har hävdat att Peking har som ambition att bygga en ekonomisk och militär allians med Moskva, något som skulle kunna vara upprinnelsen till ett nytt kallt krig. Putin och Xi har tidigare gett varandra muntliga stöd i ländernas respektive potentiella militära konflikter: Ryssland med Ukraina, Kina med Taiwan.
Andra menar att Peking skulle ha alldeles för mycket att förlora på ett sådant scenario.
De råder stor ekonomisk obalans mellan Ryssland och Kina. Kina är Rysslands största handelspartner, medan Ryssland inte ens är bland Kinas tio största handelspartners. Kinas BNP är drygt sex gånger större än Rysslands, och betydligt mer teknologiskt avancerad.
Vita huset har i hårda ordalag varnat regeringen i Peking och kinesiska bolag för hårda sanktioner om de stödjer Ryssland, som att kringgå västerländska sanktioner mot ryska bolag.
”Det är en sak för Kina att stödja Ryssland i opposition mot Natos utvidgning, då det inte kostar något. Det är en helt annan sak för Kina att hjälpa Ryssland att undvika ekonomiska sanktioner de skulle stå inför om de invaderade Ukraina”, säger Sergey Radchenko, professor i internationella relationer vid Johns Hopkins University i Bologna, till Wall Street Journal.
Samtidigt vill inte Peking se en uppbyggnad av ett nytt Sovjet-liknande system i regionen kontrollerat av Putin, vilket Di rapportart tidigare.
Bedömare menade också att Pekings försök till diplomati – och uttalanden om alla länders territoriala integritet – också ska ses som ett indirekt sätt att få omvärlden att acceptera Taiwan och hela Sydkinesiska sjön som Kinas suveräna områden.