1515
Annons

Kina: Ukrainas suveränitet måste skyddas

HONGKONG. Kina försöker kliva in som diplomatisk medlare i Ukrainakrisen med mål att stoppa ett krigsutbrott. Ukrainas suveränitet och territoriella integritet måste skyddas, säger utrikesminister Wang Yi. Men Natos expansion österut måste upphöra, säger Wang.

Foto:Alessandro della Valle

Under ett tal vid säkerhetskonferensen i München på söndagen sa Kinas utrikesminister Wang Yi att alla länders suveränitet, oberoende och territoriella integritet måste värnas –och att ”Ukraina är inget undantag”.

Han uppmanade parterna i konflikten att återgå till det så kallade Minskavtalet och finna en handlingsplan, istället för att ”skapa panik och utbasunera krigshot”.

”Alla parter måste ta ansvar och arbeta för fred”, sa Wang.

Hans kommentarer är betydelsefulla i och med att Kinas regering anses ha stort inflytande över Ryssland. Presidenterna Xi Jinping och Vladimir Putin har träffats inte mindre än 38 gånger, och relationerna mellan länderna har stärkt avsevärt under de senaste åren.

Läget är exceptionellt spänt. Flera amerikanska medier rapporterade på söndagen att amerikanska underrättelseuppgifter indikerar att Vladimir Putin gett order om en invasion, vilket Di rapporterat.

Samtidigt manade Wang Yi Nato att inte expandera med nya medlemsländer i östra Europa, vilket är en av kärnfrågorna i Ukrainakonflikten.

”Kalla kriget slutade för länge sedan och Nato är en produkt av det. Nato bör anpassa sig till de nuvarande tiderna. Om Nato fortsätter att expandera österut, har det verkligen relevans för att bevara fred och stabilitet i Europa?” sa Wang under konferensen.

Bedömare har varit oeniga om Kinas potentiella roll i Ukraina krisen.

Vissa har hävdat att Peking har som ambition att bygga en ekonomisk och militär allians med Moskva, något som skulle kunna vara upprinnelsen till ett nytt kallt krig. Putin och Xi har tidigare gett varandra muntliga stöd i ländernas respektive potentiella militära konflikter: Ryssland med Ukraina, Kina med Taiwan.

Andra menar att Peking skulle ha alldeles för mycket att förlora på ett sådant scenario.

De råder stor ekonomisk obalans mellan Ryssland och Kina. Kina är Rysslands största handelspartner, medan Ryssland inte ens är bland Kinas tio största handelspartners. Kinas BNP är drygt sex gånger större än Rysslands, och betydligt mer teknologiskt avancerad.

Vita huset har i hårda ordalag varnat regeringen i Peking och kinesiska bolag för hårda sanktioner om de stödjer Ryssland, som att kringgå västerländska sanktioner mot ryska bolag.

”Det är en sak för Kina att stödja Ryssland i opposition mot Natos utvidgning, då det inte kostar något. Det är en helt annan sak för Kina att hjälpa Ryssland att undvika ekonomiska sanktioner de skulle stå inför om de invaderade Ukraina”, säger Sergey Radchenko, professor i internationella relationer vid Johns Hopkins University i Bologna, till Wall Street Journal.

Samtidigt vill inte Peking se en uppbyggnad av ett nytt Sovjet-liknande system i regionen kontrollerat av Putin, vilket Di rapportart tidigare.

Bedömare menade också att Pekings försök till diplomati – och uttalanden om alla länders territoriala integritet – också ska ses som ett indirekt sätt att få omvärlden att acceptera Taiwan och hela Sydkinesiska sjön som Kinas suveräna områden.


Splittrad bild kring iskallt Dometic

Dometic har rasat på börsen i år. Bilden kring aktiens potential framåt är splittrad – analytikerna tror på en kursdubblering samtidigt som andelen blankade aktier är på rekordnivåer.  

Industriföretaget Dometic har rasat på börsen i år.
Industriföretaget Dometic har rasat på börsen i år.

Industriföretaget Dometic, som kanske är mest känt som underleverantör av kylskåp till husbils- och husvagnsmarknaden, har rasat omkring 50 procent på börsen hittills i år. Aktien handlas nu till ett p/e-tal på 8,0 baserat på 2023 års vinst och ett p/s-tal på 0,7 baserat på 2023 års försäljning, enligt Factset.

Dometic påverkades inledningsvis negativt av pandemin och summerat blev det ett omsättningstapp under 2020. Men trenden vände under andra halvåret och höll i sig under 2021 som blev ett rekordår för både Dometic och den amerikanska husbils- och husvagnsmarknaden. Nu väntas dock den starka friluftstrenden klinga av från pandemins toppnivåer. Men det finns ändå saker som talar för Dometic.

1. Även om friluftstrenden klingar av från toppnivåerna har många funnit ett nytt intresse i friluftsliv, vilket talar för att försäljningen i segmentet ligger kvar på högre nivåer än innan pandemin. Faktum är att den amerikanska husbils- och husvagnsmarknaden har ökat med 11,8 procent hittills i år, enligt Recreation Vehicle Industry Association (RVIA). Organisationen väntar sig dock att marknaden faller tillbaka något under helåret 2022 jämfört med 2021.

2. Under de senaste åren har Dometic riktat om sin strategi och bolaget fokuserar nu på att växa genom billigare produkter som säljs direkt till konsument samt service och eftermarknad. Under 2021 och hittills under 2022 har Dometic genomfört totalt tio förvärv för att stärka affärsdelen. I fjol tog också den egna e-handeln fart. 

3. Dometic har ett uttalat mål om att höja marginalerna och under 2019 infördes ett program för kostnadsreduceringar som väntas påskyndas under 2022. Bolaget pekar också på att den förändrade försäljningsmixen ska stärka marginalerna. Dometics marginaler är i dag låga jämfört med hos exempelvis Thule, som verkar inom ett liknande segment men med större fokus mot konsumenter. Under 2021 hade Thule en rörelsemarginal på 22,3 procent medan Dometic släpar efter på lönsamheten med en rörelsemarginal på 12,6 procent. 

Under fjolåret genomförde Dometic sitt största förvärv någonsin i form av amerikanska Igloo, en leverantör av passiva kylboxar och produkter för dryckeslösningar för friluftsmarknaden. Igloo har dock lägre marginaler än Dometic, även om bolaget i årsrapporten för 2021 pekade på en förbättring. 

Den 15 juli kommer Domestic med rapport för andra kvartalet och framöver behöver bolaget visa att marginalerna förbättras både i förvärvade Igloo och i koncernen som helhet. Men Dometic är lågt värderat med ett börsvärde som i dag understiger fjolårets omsättning. Analytikerna som följer bolaget ser i genomsnitt en potential för en kursdubblering, enligt Factsets sammanställning. Alla är dock inte eniga om aktiens potential. Enligt ägardatabasen Holdings är cirka 6 procent av aktierna blankade, vilket är den högsta nivån sedan 2019. 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?