ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS
Handelskriget

Kina titulerar Trump 'folkets fiende'

HONGKONG: Kritiken mot Donald Trumps rasar i kinesisk media. Nu räcker oväntat den amerikanska presidenten ut en olivkvist.

Kinesisk statskontrollerad media gick under helgen hårt fram mot Donald Trump och hans åtgärder för att minska Kinas export till USA med hjälp av tariffer på en lång rad produkter och anklagelser om teknologistöld.

Landets ledande nyhetsbyrå, Xinhua, kallade Trump ”folkets fiende” mot internationella samarbete och framhöll att hela världen kommer lida av ett handelskrig.

Nyhetsbyrån skrev vidare att konflikten mellan de båda länderna utvecklats till en global strid mellan protektionism och öppen handel. De framhöll att USA:s anklagelser om att kinesiska teknikföretag stulit immateriella rättigheter saknade grund.

Kommunistpartiets propagandamegafon Global Times gick ännu längre och uppmanade Kina att ”förbereda sig på det värsta” om USA försöker att hindra Kinas utveckling.

På söndagen försökte Donald Trump tona ner konflikten genom att skicka ett vänligt meddelande riktat till Peking.

”President Xi och jag kommer alltid att vara vänner, oavsett vad som än händer i vår dispyt kring handel”, skrev presidenten på Twitter och lade till att han ser en ”ljus framtid för båda länderna”. 

Handelskriget mellan de båda länderna eskalerade förra veckan efter att Trumps administration offentliggjort en lista på 1.333 kinesiska produkter som ska beläggas med 25-procentig tull, varpå Kina slog tillbaka med handelshinder på amerikanska varor. På fredagen hotade Trump med ytterligare tullar mot Kina på årligt värde motsvarande 100 miljarder dollar.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer