ANNONS:
Till Di.se

Kina stoppar all import av kol från Nordkorea

  • Nordkoreas ledare Kim Jong-Un Foto: AP

Från och med söndagen den 19 februari kommer Kina stoppa all kolimport från Nordkorea uppger Kinas handelsdepartement. Åtgärden är en del av landets ansträngningar för att följa FN:s sanktioner mot Nordkorea. Det rapporterar Reuters.

Stoppet gäller till och med den 31 december och Kinas handelsdepartement går inte in på varför samtliga leveranser stoppas. Förra veckan rapporterade dock sydkoreanska Yonhap att en nordkoreansk koltransport med ett värde på omkring 1 miljon dollar, motsvarande 8,9 miljoner kronor, avvisades i Wenzhou dagen efter Nordkoreas senaste missiltest, skriver Reuters.

Det här är inte första gången Kina inför begränsningar av kolimporten från Nordkorea. I april 2016 meddelade Kina att de skulle stoppa kolimporten för att följa FN:s sanktioner riktade mot Nordkoreas atom- och missilprogram. Den gången gjordes dock undantag för kol avsett för ”folkets välbefinnande”.

Trots restriktionerna var Nordkorea Kinas fjärde största kolleverantör under 2016 med 22,5 miljoner ton, exklusive brunkol, vilket var en ökning med 14,5 procent jämfört med 2015.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies