1515

Kina sänker tillväxtmålet för 2017

Kina sänker sitt mål för den årliga BNP-tillväxten till cirka 6,5 procent per år från 6,5-7 procent, meddelande presidenten President Xi Jinping på söndagen.

Kinas president Xi Jinping, flankerad av toppolitikern Yu Zhengsheng och premiärministern Li Keqiang under öppnandet av det kinesiska parlamentet.
Kinas president Xi Jinping, flankerad av toppolitikern Yu Zhengsheng och premiärministern Li Keqiang under öppnandet av det kinesiska parlamentet.Bild:Mark Schiefelbein/TT

Det var i samband med sitt årliga möte med parlamentet i Kina som Xi Jinping meddelade att tillväxtmålet sänks. Nu ska det bli större fokus på riskerna i den kinesiska ekonomin.

”För tillfället är alla systemrisker under kontroll. Men vi måste vara fullt alerta och följa risker kopplade till olika finansiella instrument”, förklarade Xi Jinping och tillade att han var ”oroad över skuldsättningen i icke finansiella företag”.

Sänkningen av tillväxtmålet kommer efter att Kinas BNP-tillväxt år 2016 var den lägsta på 26 år, 6,7 procent.

Enligt Bloomberg räknar ekonomerna i snitt med att Kinas BNP:s ska växa med 6,5 procent 2017, 6,2 procent 2018 och 6,0 procent 2019. Det kan jämföras med att Kinas ekonomi så sent som åren 2010-2011 växte med cirka 10 procent per år.

Presidenten meddelade på söndagsmorgonen också att Kinas mål för tillväxten i penningmängden (M2, Di:s anm) i ekonomin sänks från 12 till 13 procent, medan regeringens mål för budgetunderskottet fortsatt är 3 procent av BNP. Presidenten uppgav att planen är att driva en proaktiv finanspolitik och behålla en ”klok” penningpolitik.

”Generellt har Kinas inställning handlat om riskkontroll och att förhindra bubblor. Det betyder att penningpolitiken gradvis kommer att åtstramas”, säger Zhou Hao, ekonom med inriktning på tillväxtmarknader vid Commerzbank, till Reuters.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?