1515
Annons

Kina, Ryssland och Iran varnas av G7

Först och främst Ryssland. Dessutom Kina och även Iran. Alla får de nu skarpa varningar från G7-länderna.

Representanter för stormaktsklubben G7 samlades i helgens i engelska Liverpool. Under två dagar har flera ämnen och länder tagits upp, med en gemensam nämnare: G7 ser tydliga skäl till att utfärda skarp kritik och varningar gällande flera aktörer.

I Rysslands fall handlar det främst om konsekvenserna vid en eventuell attack mot Ukraina.

”Det finns ett djupt samförstånd om vad som olyckligtvis kommer att vara nödvändigt om Ryssland tar ett dåligt beslut”, säger en representant för USA:s delegation. 

Från Kreml-håll har alla sådana planer förnekats, men enligt nyhetsbyrån Reuters ska det vid mötet ha funnits en gemensam syn på USA:s president Joe Bidens försök att stödja Ukraina, och avskräcka Rysslands president Vladimir Putin med ekonomiska konsekvenser om Ryssland ändå skulle välja att gå vidare. Det ska dock inte vid mötet ha tagits något beslut kring några eventuella åtgärder kopplade till gasledningen Nordstream 2 i Östersjön vid en eventuell invasion.

Tidigare i veckan lyftes just ledningen från amerikanskt håll som ett eventuellt påtryckningsmedel. Ryssland ingick tidigare i det som då hette G8 men uteslöts 2014 efter annekteringen av Krim.

När det gäller Kina handlar det om att hantera Kinas ekonomiska politik utan att som en representant benämner bli ”anti-Kina-klubb”. Bland annat diskuterades situationen i Hongkong, Taiwan och Xinjiang-provinsen. Storbritannien och USA har till exempel beslutat om en diplomatisk bojkott i samband med vinter-OS, vid G7-mötet uttryckte Japan och Tyskland fortfarande osäkerhet medan Italien ställt sig skeptisk till en sådan markering. 

För Iran handlar varningen om scenariet att det inte blir någon ny uppgörelse om atomteknik mellan landet och stormakterna. G7-mötets värd Storbritannien med utrikesminister Liz Truss påtalade vid en presskonferens att enda möjligheten för Iran nu är att ansluta till ett avtal efter att förhandlingar inletts tidigare i veckan.

”Det finns fortfarande tid kvar för Iran att acceptera ett avtal”, påpekade Truss.


Innehåll från Energy Sourcing TechnologyAnnons

Så kan industri och offentlig sektor sänka sina elkostnader

Magnus Kjellin är vd och grundare av Energy Sourcing Technology.
Magnus Kjellin är vd och grundare av Energy Sourcing Technology.

Energiomställningen påverkar hela samhället i grunden och som en konsekvens av detta växer behovet av både konsulter och systemleverantörer som stöttar företag i den komplexa elaffären. Energy Sourcing Technology står bakom den första SaaS-lösningen som omfattar ett komplett affärssystem för inköp av el.

– Vi är en del i ett helt nytt leverantörssegment som vill skapa transparens och hjälpa industri och offentlig sektor att sänka sina elkostnader, säger Magnus Kjellin, vd och grundare på bolaget.

Ta kontroll över din elaffär

Energy Sourcing Technology har specialiserat sig på systemstöd för upphandling, styrning och uppföljning inom elinköp. I dag arbetar de gentemot industri och offentlig sektor där elinköp är en stor del av affären. Automatiserade lösningar och beslutsunderlag ökar transparensen och hjälper inköpare att se att elpriset och leveransen faktiskt stämmer. Nyckeln är bl.a. det nära samarbetet med kunderna och oberoendet från marknadens elleverantörer.

– Att ha kontroll över alla delar i elaffären är inte längre omöjligt eller tidskrävande. Vi ser till att de får full insyn i affären och tydliga rapporter som underlättar deras revisioner, säger Magnus Kjellin och berättar att de har utvecklat en SaaS-lösning som sätter kunden i förarsätet.

SaaS står för software-as-a-service och innebär programvara som molntjänst till skillnad från ett traditionellt system som körs med en lokal installation.

Han jämför situationen med den som tidigare rådde på den svenska betalmarknaden som förändrades i snabb takt, när nya aktörer med digital teknik och nytänkande skapade nya affärslösningar.

Smidiga och kostnadseffektiva elinköpsaffärer

Energy Sourcing Technologys nya affärssystem fokuserar på att skapa smidiga och kostnadseffektiva elinköpsaffärer.

– Med systemet bygger vi bort manuella rutiner och excellösningar samt möjliggör kostnadsbesparingar. Det är först när alla organisatoriska funktioner får möjlighet att både påverka och styra elinköpet, som till exempel med hjälp av uppföljning och kontroll, som affären blir långsiktig och professionellt hanterad, säger han.

I dag erbjuder många elleverantörer fint förpackade tjänster vilket gör att många kunder tycker att det är enkelt att skylla på dem när avtalet inte lever upp till deras krav. Men Magnus Kjellin betonar att även industri och offentlig sektor har ett ansvar.

– Den som skriver på ett standardavtal från en elleverantör är nästan alltid en ekonomisk förlorare på grund av bestämmelsernas formuleringar. Skillnaden mellan ett dåligt formulerat avtal och ett bra och balanserat avtal kan motsvara upp till tio procent av den totala elkostnaden. Lägger man till avsaknad av ett affärssystem för att styra och följa upp elinköpet och elavtalet finns det ytterligare, förutom kostnadssänkningar, också process- och riskhanteringsmässiga vinster.

”Tar elaffären till en helt ny nivå”

I dag fokuserar Energy Sourcing Technology på den svenska marknaden, men de har redan lämnat offerter till utländska kunder. Inom något år beräknas deras omsättning vara lika stor i Sverige som i övriga Europa.

– Hos oss finns det både erfarenhet och den digitala tekniken som tar elaffären till en helt ny nivå. Vi vill att bägge parter i en affärsuppgörelse ska ha samma fakta på bordet. Det handlar om rättvisa vilket är själva grunden för Energy Sourcing Technology.

Han vill också uppmärksamma både industri och offentlig sektor på de utmaningar som väntar under den samhällsomvälvande energiomställningen.

– Under de kommande fem till tio åren kommer marknaden att växa, både i volym och i komplexitet. För elinköpare som inte har byggt upp sina egna rutiner, processer och stödsystem för hantering av elaffären väntar en tuff tid, säger Magnus Kjellin.

För dig som ansvarar för inköp av el inom industri, i offentlig verksamhet eller för fastighetsbolag – läs här.

 

Mer från Energy Sourcing Technology

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Energy Sourcing Technology och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?