1515

Kina riktar skarp coronakritik mot Sverige: Har ”kapitulerat”

Sverige har ”kapitulerat” inför coronaviruset, anser Kina, som uppmanar till internationella påtryckningar.

Från svenskt håll tolkas utspelet mot bakgrund av ländernas frostiga relationer.

Kinas president Xi Jinping.
Kinas president Xi Jinping.Foto:Xie Huanchi

I en ledare i en av kommunistpartiets tidningar uppmanas det internationella samfundet och EU ta till orda mot Sverige. 

Att begränsa antalet tester som tas och låta människor röra sig fritt är att ge upp och stoppa huvudet i sanden, skriver den kinesiska upplagan av propagandabladet Global Times.

Ledaren anser vidare att det vore chockerande om ett land som förespråkar demokrati och mänskliga rättigheter på detta sätt åsidosätter humanitära principer.

”Det kan ju vara ett utslag av de anstränga relationer som funnits mellan Kina och Sverige under en tid, till följd av andra frågor”, säger justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) i Ekots lördagsintervju.

”Samtidigt kan jag konstatera att vi ändå är ett av de länder som har en lägre smittspridning än många andra länder. Både Norge och Danmark, till exempel, har fler smittade och också en snabbare smittspridning. Men jag tror att det är ett utslag av det snarare.”

Ländernas relationer har försämrats bland annat sedan Kina under mystiska omständigheter frihetsberövat den svensk-kinesiske förläggaren Gui Minhai, som nyligen dömdes till tio års fängelse i en ifrågasatt rättegång. Sverige kallade upp ambassadören och fick stöd av EU i frågan.

Sverige har allt oftare ställts i dålig dager av kinesiska medier — bland annat har turister varnats för att resa hit — och i Stockholm har ambassaden börjat markera mot fria, svenska medier när den har invändningar mot rapporteringen.

I Kina står alla medier under sträng statlig kontroll och flera tidningar och tv-kanaler agerar regelrätta språkrör för kommunistregimen.

Björn Jerdén, Asienchef vid Utrikespolitiska institutet, säger till Ekot att det är ett väldigt skarpt budskap från Kina.

”Jag tolkar det som att man är väldigt oroade över vad som händer i Sverige. Sedan ska man komma ihåg att de svensk-kinesiska relationerna är väldigt dåliga för tillfället”, säger Jerdén.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?