Kina rasar mot hotelljätte efter Tibet-twittrande

HONGKONG. Kinesiska myndigheter rasar efter att hotellkedjan Marriott listat Taiwan som suveränt land och stött självständighet för Tibet på dess Twitter-konto.

Bild:TT/AP

Det finns tre politiskt känsliga ”T” som internationella affärsmän verksamma i Kina rekommenderas att hålla sig diplomatiska kring – Tibet, Taiwan och Tiananmen square (Himmelska fridens torg).

Hotellkedjan Marriott trampade i klaveret gällande två av dem under en och samma vecka, vilket ledde till en storm av kritik på sociala medier och att myndigheterna blockade dess webbsida och app.

Först så listade hotellkedjan både Tibet och Taiwan som självständiga länder i dess email och app. Även städerna Hongkong och Macau listades som länder. Kommunistpartiet i Peking ser alla dessa regioner som dess suveräna territorium, och frågan är högst politiskt laddad.

Kinas myndighet för internetövervakning rasade och sa att Marriott ”allvarligt brutit mot nationella lagar och sårat det kinesiska folkets känslor”.

Marriotts chefer var snabba med att böja sina huvuden och offentligt uppge att de inte stödjer ”separatism”.

Strax efter stod skandalen för dörren igen. Nu var det en anställd som via hotellkedjans officiella Twitter-konto hade ”gillat” en uppdatering som stödjer självständighet för Tibet.

Enligt statskontrollerade nyhetsbyrån Xinhua kommer nu Marriott att sparka den anställde för hans eller hennes tabbe.

”På grund av ett misstag av en individuell anställd, så ’gillade’ vårt offentliga Twitter-konto en uppdatering som stödjer självständighet för Tibet och missledde allmänheten. Vi har nu avsatt den anställde och inlett uppsägningsförhandlingar”, sa kedjans Asienchef Craig Smith.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?