Annons

Kina planerar att slå tillbaka mot nya EU-sanktioner

HONGKONG. Kina förbereder sanktioner mot EU och europeiska personer som ”har betett sig illa”. Åtgärderna är svar på europeiska sanktioner mot Kina kopplade till brott mot mänskliga rättigheter.

Ledarna i Peking uppges dock fortsatt se fram emot sjösättandet av den nya investeringspakten med EU.

Kinas president Xi Jinping.
Kinas president Xi Jinping.Foto:Mark Schiefelbein

EU:s utrikesministrar har godkänt straffåtgärder mot fyra kinesiska individer och två kinesiska enheter med anledning av anklagelser om brott mot mänskliga rättigheter i den kinesiska provinsen Xinjiang, där över en miljon muslimer uppges sitta inlåsta i brutala läger.

Peking planerar nu att slå tillbaka och lansera sanktioner mot EU, olika europeiska institutioner samt ”några individer i EU-länder som har betett sig illa”, rapporterade statskontrollerade Global Times under helgen.

Kinas statskontrollerade medier är inte en del av regeringen, men anses generellt vara direkta eller indirekta språkrör för kommunistpartiets riktlinjer.

Flera länder, inklusive USA och Kanada, har redan titulerat människorättsbrotten mot Xinjiang som ”folkmord”. Global Times slår undan folkmordet som ett ”rykte” baserat på ”dolda motiv”. EU-diplomater blockas dock från att besöka och göra meningsfulla undersökningar i Xinjiang, enligt EU Observer. 

Bedömare har dock tonat ned betydelsen av den politiska turbulensen, och sagt att EU-sanktionerna mot Kina är mer av symbolisk natur.

I en separat artikel, också publicerad under helgen, framhåller Global Times att investeringsavtalet mellan EU och Kina väntas gå i lås inom kort och träda i kraft nästa år.

EU ingick ett investeringsavtal tidigare i år med Kina. Innan avtalet kan träda i kraft måste det dock juridiskt granskas, översättas samt godkännas av Kina, EU:s parlament och Europeiska unionens råd.

Analyshuset Eurasia Group skriver i en kommentar att EU-sanktionerna troligen inte kommer att ha större effekt på investeringsavtalet.

”Sanktionerna kommer att skapa het retorik, men det är inte troligt det leder till försämrade relationer mellan EU och Kina”, skriver analyshuset.

Innehåll från BlikkAnnons

Framtidsföretag växer snabbt med hjälp av Blikk

Teknikkonsulterna på ic.energy arbetar bland annat med stöd till kärntekniska anläggningar som OKG i Oskarshamn.
Teknikkonsulterna på ic.energy arbetar bland annat med stöd till kärntekniska anläggningar som OKG i Oskarshamn.

Det växande företaget Ic.energy arbetar med stora projekt inom energi, bygg och stadsutveckling – som har betydelse för vår framtid. En viktig del i framgångarna har varit affärssystemet Blikk.

– Vi glada att vi har arbetat med Blikk från start, säger Mikaela Andersson, ekonomiansvarig.

Företaget Ic.energy har på fem år gått från att vara ett enmansföretag till att ha 30 anställda. Deras teknikkonsulter arbetar med allt från avvecklingen av kärnkraft till utbyggnaden av infrastruktur och innovativa energilösningar i två nya stadsdelar i Mölndal.

För ett företag som Ic.energy, som ständigt ligger i framkant och arbetar i olika branscher, ställs det höga krav på en stabil administration.

– Jag använder mig bara av Blikk när det kommer till administrationen. Det är ett effektivt program som har fungerat klockrent från start och spar oss väldigt mycket tid. Och det blir egentligen bara bättre och bättre eftersom vi, i och med att vi växer, har användning för allt fler funktioner i programmet, säger Mikaela Andersson, ekonomiansvarig på Ic.energy.

Tips för en lyckad riskhantering i dina projekt

Blikk erbjuder viktiga funktioner

Ic.energy använder funktioner som tidsrapportering, projekthantering och resursplanering i Blikk. De skapar även sina faktura- och löneunderlag i systemet som sedan skickas direkt till de integrerade ekonomi- och lönesystemen.

– Vi har även stor användning av Blikks analysverktyg och rapporter för att få en bra överblick av verksamheten. Där kan vi bland annat analysera fakturerbar tid och debiteringsgrad vilket hjälper oss att avgöra vilka projekt som exempelvis är lönsamma och inte. 

I Blikk har de även möjlighet att anpassa inställningar efter olika kunder och medarbetare. Det är en funktion som Mikaela beskriver som avgörande när de arbetar i så skilda branscher.

– Här kan man exempelvis lägga in en medarbetares tjänstebil och traktamente. Det känns som att det finns en funktion för allt vilket vi tycker är jättebra.

Företaget upptäcker ständigt nya användningsområden i Blikk. Exempelvis har de nyligen börjat använda e-signering och timbank där de fått bra tips från supporten.

Se alla funktioner och testa Blikk gratis 

Om Blikk

Genom att samla flera viktiga funktioner i ett system kan Blikk hjälpa företag att minska administrationen, spara tid och öka lönsamheten. Systemet håller koll på kunder, försäljning, avtal, projekt, tidrapporter, kvitton, faktura- och löneunderlag. Blikk är integrerat med marknadens vanligaste ekonomi- och lönesystem som Fortnox, Visma eEkonomi, Visma Administration och Björn Lundén.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Blikk och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera