Annons

Kina öppnar finansmarknader men håller hårt i kronjuvelerna

Kina meddelade i fredags att man öppnar upp för utländska investeringar i finanssektorn, men landet kommer inte låta utländska intressen ta kontrollen över landets storbanker, såsom bjässarna ICBC eller Bank of China.

Det säger James Stent oberoende direktör på mongoliska Xacbank, till Bloomberg.

”Det är definitivt inte vad Kina har tänkt sig”, säger han och påpekar att Kina bara gör saker som gynnar landets egna intressen.

Istället är det mer perifera delar av banksektorn där man hoppas att utlänningar ska kunna komma in och effektivisera verksamheten.

”Kina vill ha kontroll över de stora statliga bankerna, som en strategisk sektor som är av stor vikt för dess kontroll”, säger Stent.

För övrigt tror han inte att utländska banker skulle kunna tillföra några nämnvärda effektivitetsåtgärder till ICBC eller Bank of China i dagsläget.

Enligt Stent, som har skrivit en bok om omstöpningen av Kinas banksystem, var det väntat att öppnandet av finansmarknaderna skulle komma förr eller senare. Kina gav signaler i den riktningen redan 2013. Fredagens besked är dock den första konkreta åtgärden.

"Det är typiskt Kina. Man stakar ut en generell riktning och sedan implementerar man det steg för steg. Men jag ser det inte som en Big Bang. Kina gör inte Big Bangs.”


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?