ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
Handelskriget

USA backar om nya tullar på kinesiska varor

  • Kinas president Xi Jinping och USA:s president Donald Trump. Foto: Andy Wong

President Donald Trump och USA backar nu i handelskriget med Kina.

Planerade tullar på en rad olika kinesiska varor skjuts upp till december.

Samtidigt rapporteras att Kina och USA planerar nya samtal om handelskonflikten inom två veckor.

USA:s handelsrepresentant, USTR, uppger på tisdagen enligt Reuters att USA undantar vissa varor från de nya tullar om 10 procent på kinesiska varor som ska införas från den 1 september. 

Undantaget sker utifrån hänsyn till hälsa, säkerhet, nationell säkerhet och andra faktorer.

Utöver detta kommer införandet av tullar på vissa varor skjutas upp till och med den 15 december. Det gäller bland annat tv-spelskonsoler, vissa leksaker, mobiltelefoner, datorskärmar och vissa typer av kläder och skor

Tonläget mellan Kina och USA har trappats upp den senaste tiden. Amerikanska finansdepartementet har anklagat Kina för att manipulera sin valuta, något som väckt starka reaktioner i Kina.

En av kinesiska regeringens ledande rådgivare har anklagat president Donald Trump för att skruva upp konflikten mellan de två länderna och i förlängningen skada hela världsekonomin. Även landets centralbank har attackerat USA för att bryta mot internationella handelsregler.

USA höjde i april tullarna på vissa varor från Kina från 10 till 25 procent. 

Enligt uppgifter på tisdagen ska vice premiärminister Lie He samma dag haft telefonsamtal med USA:s handelsrepresentant Robert Lighthizer och finansminister Steven Mnuchin.

Beskedet kom strax efter att börserna öppnat i New York, vilket fick dem att tvärt vända uppåt.

Beskedet kommer också nästan samtidigt som man från kinesiskt håll bekräftar att samtal förts på telefon mellan Kinas vice premiärminister Liu He och USA:s handelsrepresentant Robert Lighthizer och finansminister Steven Mnuchin. Tidigare har det sagts att de båda parterna ska mötas för nya handelssamtal i september, då i USA.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer