1515

Kina och USA överens om vapenvila efter samtal i 2 timmar

BUENOS AIRES

Räkna med en samfälld suck av lättnad på världsmarknaderna under måndagen. Detta sedan G20-mötet i Buenos Aires resulterat i en vapenvila i handelskriget mellan USA och Kina - en konflikt som sänkt aktiekurser och hotat världsekonomin.

Foto:Ricardo Mazalan
Foto:Natacha Pisarenko

Efter ett 2,5 timmar långt möte natten till söndagen beslöt USA:s och Kinas ledare om 90-dagars ”eld upphör” i handelskriget mellan de båda länderna.

Konflikten på handelsområdet mellan USA och Kina har skakat finansmarknaderna världen över. Nu väntar åtminstone ett tillfälligt lugn.

USA införde i september tullar om 10 procent på kinesiska importvaror för 200 miljarder dollar, drygt 1 800 miljarder kronor. Kina svarade med strafftullar på amerikanska exportprodukter värda 110 miljarder dollar.

Om ingen överenskommelse skulle ha nåtts hade president Donald Trump planerat att höja tullsatserna från 10 till 25 procent vid årsskiftet. Dessutom hotade Vita huset att belägga ytterligare kinesiska importvaror till ett värde av 267 miljarder dollar med tullar om Kina svarade med motåtgärder.

Nu sker alltså ingen upptrappning av tullsatser eller en utökad omfattning av tullarna. De 10-procentiga tullarna ligger dock kvar på kinesiska importvaror 200 miljarder dollar. USA har gått med på att inte höja tullsatserna ”för tillfället”, heter det i ett uttalande från Vita huset som skickades ut på lördagskvällen.

”Kina kommer att gå med på att köpa en ännu ej överenskommen men mycket betydande mängd jordbruks-, energi-, industri- och andra produkter från Förenta staterna för att reducera obalansen i handeln mellan våra två länder”, står det i uttalandet.

”Kina har gått med på att köpa jordbruksprodukter från våra lantbrukare omedelbart”, tilläggs det i uttalandet. Ett budskap som verkar direkt riktat till Donald Trumps kärnväljare i Mellanvästern.

Utöver detta ska förhandlingar sättas igång mellan länderna som gäller ”strukturella förändringar” av Kinas beteende i samband med handel och ekonomiskt umgänge. Här handlar det bland annat om skydd av intellektuell egendom, påtvingad teknologiöverföring i samband med att utländska företag etablerar sig i Kina, handelshinder som inte är relaterade till tullar, cyberintrång och cyberstöld.

Det är med andra ord ytterst komplicerade förhandlingar som ska hinnas med på tre månader. Om inte det lyckas kommer USA:s 10-procentiga tullar höjas till 25 procent, hotar Vita huset i sitt uttalande.

Den kinesiska regeringens toppdiplomat Wang Yi sa efter mötet till journalister i Buenos Aires att ”de två presidenterna kom överens om att de två sidorna kan och måste få sina bilaterala relationer rätt.”

”De två sidorna överenskom att ömsesidigt öppna sina marknader och medan Kina genomför en ny runda av reformer kan USA:s legitima anledningar till oro gradvis lösas upp”, sa Wang Yi.

Allt annat som beslutades vid G20-mötet i Buenos Aires hamnar givetvis helt i skuggan av handelsuppgörelsen mellan USA och Kina. Men länderna lyckades i alla fall på lördagen enas om en gemensam slutkommuniké trots de grundläggande oenigheterna vad gäller handel och klimatfrågan.

G20-länderna konstaterar bland annat i kommunikén att det multilaterala handelssystemet har bidragit till ekonomisk tillväxt och utveckling. Men handelssystemet når i dag inte upp till sina mål, heter det. G20-länderna vill därför reformera världshandelsorganisationen WTO i syfte att förbättra handelssystemets funktion. Värdeladdade begrepp som ”frihandel” och ”rättvis handel” är därmed utsuddade ur slutdokumentet.

I kommunikén ställer samtliga länder utom USA upp på klimatmålen som lagts fast i Parisavtalet. Det påpekas att USA står fast vid sitt beslut att lämna Parisavtalet för att fokusera på ekonomisk tillväxt och energitillgång.


Innehåll från EfterklangAnnons

Optimal ljudmiljö ökar arbetsplatsens attraktionskraft

Margareta Andersson och Zlatan Idnert på Efterklang.
Margareta Andersson och Zlatan Idnert på Efterklang.

Ljudmiljön är en av de främsta orsakerna till klagomål på kontorsarbetsplatser. Öppna kontorslandskap skapar ofta en ljudmiljö som leder till stress, missnöje och produktionsbortfall. Efterklang jobbar med att skapa en optimal ljudmiljö för arbetsplatser. –Tricket är en sömlös balans mellan isolering, absorption och ljuddesign, säger Zlatan Idnert, chef för Efterklang.

Övergången från små cellkontor till öppet kontorslandskap har inte skett helt utan utmaningar. I ett kontorslandskap är det viktigt med både koncentration och interaktion. Därför måste ljudmiljön utformas för att möjliggöra olika typer av aktiviteter. Utmaningen är att koncentrationssvårigheter på grund av störande ljud kan vara ett resultat av bullrig omgivning, men också av för tyst omgivning. Det är även viktigt att förstå människors subjektiva uppfattning av ljud och att kunna utforma en miljö där det finns samspel mellan både akustik och psykoakustik. 

Efterklang erbjuder rådgivning utifrån ett helhetsperspektiv i alla frågor som rör ljud. Ljud är en självklar och viktig komponent i alla miljöer. Utöver att akustiken ska uppfylla gällande standarder och krav är det viktigt att ljudmiljön är anpassad till situation, aktivitet och verksamhetens verkliga behov.  

– Först och främst måste akustiken åtgärdas – ljudisolering och absorption, så att onödigt buller dämpas och rummets funktion kan garanteras. Samtidigt som akustiken ses över är det också viktigt att planera för tillförda ljud. Ljud som ska stimulera till koncentration, samarbete och energi, förklarar Zlatan.

Margareta Andersson, ljudarkitekt på Efterklang, fyller i:

– En bra arbetsgivare behöver ställa sig frågorna: vad gör människorna på den här platsen? Bör vi ha andra typer av ljudformer? Vi är alla väldigt olika och har olika inlärningssätt, behov och arbetsuppgifter. Vissa dagar behöver man skriva, vissa dagar stimulera kreativiteten. En bra kontorsmiljö har tagit hand om alla de här aspekterna med ”ljudöar”, där det är tillåtet att prata och man kanske spelar lite musik medan andra ytor får vara mer tysta.

Bra ljuddesign

Ljud är en profession och Efterklangs verksamhet baseras på en bred flora av expertis. Med sitt sömlösa perspektiv är Efterklangs erbjudande världsunikt. Det handlar om allt från att säkerställa rätt akustiska förutsättningar, genomföra research och förstudier till att veta hur konsonanter ska maskeras och hur högtalare ska placeras. Det är med ljud lite som det är med belysning: du kan inte ta en lampa och tro att den ska funka överallt för alla ändamål, menar Margareta.

Ljudet som tillsätts ska helst vara dynamiskt och naturligt, inte skarpt och stressande som till exempel vitt brus. Efterklang har spelat in hundratals autentiska ljud i skogar som de arbetar med. Naturliga element är naturligt dynamiska och behagliga att lyssna på och jobba till.

En annan viktig aspekt är att bra ljuddesign samspelar med hela upplevelsen – även den visuella, säger Margareta

– Att ta hand om akustik och ljud behöver inte vara fult, tvärtom kan det vara estetiskt snyggt. Vi utgår från och arbetar i linje med den gestaltning som finns på kundens kontor. Det är också dags att döda myten om att nedpendlade undertak är universallösningen. Det finns många spännande och estetiskt tilltalande lösningar på marknaden idag!

Ljudmiljön central efter pandemin

Margareta tror att ljudmiljön kommer vara central för att arbetsplatser ska behålla sin attraktionskraft efter pandemin, när vi lämnar hemarbetet och återgår till kontoren igen.

– Ska vi vara på en arbetsplats 40 timmar i veckan så måste det vara bättre än hemma, i grunden är det attraktiva arbetsplatser vi skapar, avslutar hon.

Om Efterklang

Efterklang är Nordens ledande kompetenscentra inom rådgivning, design och projektering av akustik, ljud och vibrationer. De är baserade i Skandinavien med över 130 medarbetare som skapar miljöer med mindre buller och vibrationer och mer välljud. Efterklang är ett varumärke inom AFRY-koncernen.

Läs mer på www.afry.com/sv/efterklang

 

Mer från Efterklang

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Efterklang och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?