1515
Annons

Kina nu näst störst i världen på vapen

Kina har nu klivit om Ryssland som världens näst största vapenproducent, efter USA, enligt en rapport från fredsforskningsinstitutet Sipri.

”De behöver inte längre förlita sig på andra länder för sina vapen”, säger en av rapportförfattarna, Nan Tian, till AFP.

Foto:Mark Schiefelbein

Tidigare har brist på transparens gjort det svårt att värdera vapenhandeln i Kina, men med trovärdig finansiell information från fyra företag mellan 2015 och 2017 känner sig Sipri relativt säker på omfattningen, trots att bristen på insyn fortfarande ett problem när det gäller att uppskatta handeln.

”Vi kan med säkerhet säga att Kina är den näst största vapentillverkaren i världen, bakom USA och framför Ryssland”, säger Nan Tian till AFP.

Enligt Sipri är kinesiska företagen Avic, Norinco och Cetc bland världens tio största vapentillverkare, sett till försäljningssiffror för 2017.

Minst 800.000 anställda

Vapentillverkarna i Kina är generellt betydligt mer specialiserade än sina motsvarigheter i övriga världen.

Det största bolaget är Avic, som bland annat tillverkar stridsflygplan, drönare och helikoptrar, har 460 000 anställda, och har sett en kraftig tillväxt som förväntas fortsätta, enligt Sipri.

Norinco har omkring en kvarts miljon anställda och skapar landbaserade system som stridsvagnar och många handhållna vapen. Cetc fokuserar på tekniska system som radar och mjukvara och har drygt 90.000 anställda.

Det fjärde bolaget i rapporten, CSGC, är överlägset minst, men skulle med en vapenförsäljning på motsvarande 4,6 miljarder dollar för 2017 vara världens 19:e största vapentillverkare. CSGC tillverkar bland annat fordon.

De fyra kinesiska bolagen omsatte totalt 54,1 miljarder dollar 2017, vilket är mer än de tio största ryska bolagen tillsammans.

De fyra bolagen representerar tre av de fyra största vapenkategorierna (flyg-, teknik- och landsystem). Det som saknas i rapporten är fartygstillverkning, till följd på brist av information.

Sipri konstaterar dock att den största amerikanska fartygstillverkaren, Huntington Ingalls Industries, levererade tre ytfartyg och en ubåt under 2017, och den största europeiska, Naval Group, levererade två ytfartyg och en ubåt. 

De två största kinesiska, CSIC och CSSC, levererade under samma period totalt minst tretton större ytfartyg och fyra ubåtar, vilket gör att de antagligen är bland världens 20 största vapentillverkare.

Kinas ökade satsning på inhemsk produktion representerar ett stort skifte på tio år. Dessförinnan importerade Kina mycket vapen från Ukraina och Ryssland.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?