Annons

Kina mot strömmen på Asienbörserna

Det går trögt på Asienbörserna morgonen mot måndagen. Börserna i Japan och Sydkorea handlas ner medan Australien faller på förnyad politisk oro. Kina går dock mot strömmen och Shanghaibörsen klättrar 0,6 procent.

Det spretar på Asienbörserna under morgonen mot måndagen efter att flera tunga index gått starkt under förra veckan.

Japanska Nikkei handlades som mest ner 0,9 procent men har återhämtat sig till en nedgång på 0,6 procent. Sydkoreanska Kospi 200 handlas ner 0,3 procent. Förra veckan handlades det sydkoreanska indexet upp till en ny rekordnotering medan Nikkei nådde nivåer som inte setts sedan mitten av 1990-talet.

I Australien är ASX 200 ner 0,1 procent efter att ytterligare en av regeringspartiets parlamentsledamöter avgått på grund av dubbelt medborgarskap. Premiärminister Malcolm Turnbull leder nu en minoritetsregering med stöd av obundna parlamentsledamöter.

Hongkongs Hang Seng håller emot och klättrar 0,3 procent. På fredagen meddelades en förändring av indexet där flygbolaget Cathay Pacific och energibolaget Kunlun Energy petas till förmån för fastighetsutvecklaren Country Garden och optikbolaget Sunny Optical Technology. Förändringen kommer dock träda i kraft först den 4 december.

Shanghaibörsens kompositindex handlas upp knappt 0,4 procent 

På valutafronten fortsätter pundet falla, ner till 1,31 mot dollarn och 1,13 mot euron, efter att premiärminister Theresa May mött nytt politiskt motstånd. Uppemot 40 av hennes egna partikamrater i parlamentet ska ha gått med på att skriva under en missförtroendeförklaring enligt uppgifter i brittisk media.

Tre saker att hålla koll på under måndagen:

FI klubbar nya kravet

På måndagen väntas Finansinspektionens styrelse klubba det skärpta amorteringskravet. Efter en presskonferens klockan 13.00 skickas den heta potatisen vidare till regeringen, som tar det slutliga beslutet. Kravet är tänkt att träda i kraft 1 mars nästa år.

Vägvisare i boprisdjungeln

Veckans höjdpunkt för boprisintresserade är Hox/Valueguards oktoberstatistik på tisdagsmorgonen. Några timmar tidigare landar Mäklarstatistiks siffror. Men redan på måndagen kommer SEB:s boprisindikator. Den har sjunkit på sistone men inte till några krisnivåer.

Ett H&M-fall att välkomna

H&M har bjudit aktieägarna på många trista överraskningar det senaste året. Men att kursen sjunker med runt 5 kronor när börsen öppnar är inget att oroa sig över. Bolaget delar numera ut pengar halvårsvis. Det betyder att 4,85 kronor skiljs av på måndagen.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?