ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Kina kommer inte att backa ur ett handelskrig – "en orubblig nation"

Kina kommer inte att backa ur ett handelskrig även om USA fortsätter att införa importtullar. Kina vill inte ha ett handelskrig men kommer att sätta emot om ett sådant bryter ut och USA ska inte underskatta landets inställning. Det säger landets handelsminister Zhong Shan i en intervju med Bloomberg News.

"Det finns en uppfattning i USA att så länge som USA fortsätter att öka priserna, kommer Kina att backa. De känner inte till Kinas historia och kultur. Denna orubbliga nation har lidit av utländsk mobbning många gånger i historien, men har inte gett upp även under de svåraste förhållanden. Kina vill inte ha ett handelskrig, men skulle vara beredda om det bryter ut. Vi ska beslutsamt skydda landets och folks intressen och beslutsamt upprätthålla frihandel och det multilaterala handelssystemet. USA bör inte underskatta Kinas beslut och vilja", säger Zhong Shan i intervjun.

Handelsministern anser att de amerikanska tarifferna kommer att ha något negativ påverkan på den kinesiska ekonomin, skada USA och den globala ekonomin och understryker att det inte finns någon vinnare i ett handelskrig. 

"Kina representerar bara en länk i den globala industrikedjan och försörjningskedjan. De färdiga produkterna Kina exporterar omfattar en stor mängd mellanprodukter och komponenter importerade från andra länder. Offren för amerikanska tullar på kinesiska produkter inkluderar de multinationella företag som samarbetar med Kina, varav många är amerikanska företag. Bokstavligen attackerar USA sin egen export", säger han vidare. 

Zhong Shan hänvisar också till en nyligen genomförd undersökning av den amerikanska handelskammaren i Kina som visar att över 30 procent av amerikanska företag som är verksamma i Kina säger att de inte längre kommer att förlita sig på USA för inköp till följd av införda avgifter.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies