Annons

Kina inför säkerhetskontroller på företag som vill notera sig utomlands

Alla företag med över en miljon användare behöver genomgå en säkerhetskontroll innan de får notera sig utomlands. Det meddelar Kinas cybermyndighet i dag. 

Enligt den kinesiska myndigheten som ansvarar för cyberfrågor genomförs förändringen på grund av risken för att utländska stater kan komma över data och personlig information som kan ”påverkas, kontrolleras och utnyttjas med onda avsikter”. Myndigheten kommer även att undersöka om bolag som redan är noterade på börser runt om i världen kan utgöra en fara för nationens säkerhet. 

Beslutet kommer en vecka efter att kommunistpartiet i Kina efterlyst regleringar för att kunna återta kontrollen över bolag som undkommit statlig översyn genom att notera sig i andra länder, rapporterar Financial Times.

På senare tid har Kina tagit i med hårdhandskarna mot noteringsaktuella bolag. Dagar efter att samåkningsbolaget Didi gjort debut på New York-börsen meddelade cybermyndigheten att man inleder en utredning kring bolagets hantering av användardata. 

I början av året stoppades noteringen av fintechbolaget Ant Group, efter att ägarbolaget Alibabas grundare och ordförande Jack Ma, kritiserat Kinas statliga banksystem.

Hittills i år har 37 kinesiska bolag noterats i USA. Tilltaget väntas innebära att fler bolag med internetplattform kommer vända sig till Hongkongbörsen i första hand.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera