Kina importerar hummer till nya rekordnivåer

I fjol slog exporten av hummer från USA till Kina nya rekordnivåer. Omsättningen av försäljningen uppgick till nästan 1 miljard kronor. Men kinesernas växande aptit kommer inte att pressa upp priserna i Sverige, menar branschen.

Bild:TT

Den amerikanska importen av hummer till Kina slog nya rekordnivåer under 2016. Försäljningen uppgick till ett värde 108 miljoner dollar, eller drygt 950 miljoner kronor, enligt nyhetsbyrån AP. 

Dave Cousens, ordförande för Maines hummerfiskarsällskap, konstaterar att försäljningen på de asiatiska marknaderna fått ett rejält uppsving de senaste åren. 

”Allt klickar just nu”, säger han till nyhetsbyrån AP.

Hela 6.350 ton hummer skeppades från USA till Kina i fjol, en lavinartad ökning sedan 2010 då exporten var i det närmaste obefintlig.

Skaldjurets växande popularitet hänger ihop med den kinesiska medelklassens snabba framväxt enligt Stephanie Nadeau, ägare till ett hummerföretag i den amerikanska delstaten Maine. Hon berättar också att den amerikanska hummern tenderar vara billigare än andra skaldjur i Kina.

”Hummern är en prisvärd lyxvara för kineserna”, säger Stephanie Nadeau till nyhetsbyrån AP.

Andra asiatiska marknader som Sydkorea och Vietnam växer sig också allt starkare och det är troligt att exporten till den stora världsdelen i öst fortsatt kommer att öka, skriver AP.  

I jämförelse omsatte exporten av levande hummer från USA och Kanada till EU närmare 200 miljoner dollar, eller 1,6 miljarder kronor, under 2015.

Men finsmakarna i Sverige behöver inte vara oroliga över att hummerpriserna på hemmaplan pressas upp på grund av kinesernas växande aptit. Det menar i alla fall Yngve Björkman, ordförande på Fiskbranschens Riksförbund.

”Jag tror inte att det kommer påverka priserna i Sverige. Hummerimporten från USA till Sverige är väldigt liten. Jag skulle uppskatta att bara 1 procent av den totala exporten från USA och Kanada går hit”, säger han till Di.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?