1515
Annons

Kina hotar med hämnd efter brittisk öppning för Hongkongbor

HONGKONG. Hundratals människor har gripits i Hongkong i protester mot den nya nationella säkerhetslagen. 

Både Storbritannien och Australien öppnar nu dörrarna för Hongkongbor som vill emigrera. Som svar hotar regeringen i Peking med hämndaktion mot britterna.

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson.
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson.Foto:Frank Augstein

Myndigheterna i Kina reagerade kraftfullt efter att premiärminister Boris Johnson har sagt att miljontals invånare i Hongkong är välkomna att flytta till Storbritannien i och med införandet av en kontroversiell nationell säkerhetslag i den forna brittiska kolonin.

Bara timmar innan den kontroversiella lagen trädde i kraft sa Boris Johnsson att den var ett ”tydligt och allvarligt brott” mot överenskommelsen från 1985 om överlämnandet av territoriet, ett lagligt bindande avtal om att Hongkong i stort ska styras separat från Fastlandskina fram till 2047.

”Den nationella säkerhetslagen strider mot Hongkongs höga nivå av autonomi och hotar de friheter och rättigheter som är skyddade under den gemensamma förklaringen [mellan London och Peking]”, sa Boris Johnson.

Drygt 350.000 invånare i Hongkong har brittiskt pass, och ytterligare 2,6 miljoner har så kallat utländskt brittiskt medborgarskap, British National Overseas (BNO) och liknande status med koppling från kolonialeran. 

Alla dessa ska nu kunna bo och jobba i Storbritannien i fem år, och därefter ansöka om fullt medborgarskap. Det motsvarar över en tredjedel av hela Hongkongs befolkning.

Den nya nationella säkerhetslagen hotar på flera sätt de styrkor som ligger bakom Hongkongs framgång och ställning, som yttrandefrihet och oberoende rättsystem, enligt flera bedömare Di har talat med. Tidigare i år tappade Hongkong sin position som världens friaste ekonomi i och med kommunistregimens ökade inflytande.

Över 300 människor greps under demonstrationer på onsdagen. Under tumulten knivhöggs en polis och en ung man greps när han försökte fly med flygplan till Storbritannien.

Tio personer greps med direkt koppling till den nya lagen. Bland de gripna med anledning av hot mot nationell säkerhet var en 19-årig man som hade ett klistermärke på sin mobiltelefon med texten ”Frihet åt Hongkong, revolution av vår tid”, en slogan som man kan se precis överallt på stan. Två unga kvinnor greps för att ha liknande klistermärken i sina väskor.

”Det är svårt att förstå hur klisterlappar i en väska kan hota nationell säkerhet. Det är uppenbart att lagen inte har med nationell säkerhet att göra utan att den syftar till att tysta opposition”, säger en socialarbetare från Hongkong som inte vill ställa upp med namn.

Australiens premiärminister Scott Morrison sa på torsdagen att han har lagt fram förslag på att öppna dörren med speciella visum för invånare i Hongkong som är oroade över sin säkerhet.

”Är vi beredda att kliva fram och erbjuda stöd? Svaret är ja”, sa han.

Kinas ambassadör i London, Liu Xiaoming, sa att Boris Johnsons erbjudande att tillåta nästan 3 miljoner Hongkongbor rätt att flytta till Storbritannien är brott mot internationell lag och att brittiska regeringens kritik är ”oansvarig och oberättigad.”

”Storbritannien har ingen suveränitet, jurisdiktion eller rätt till ’övervakning’ av Hongkong. Alla kinesiska landsmän som är bosatta i Hongkong är kinesiska medborgare, oavsett om de har BNO-pass”, sa han.

”Vi motsätter oss bestämt detta och förbehåller oss rätten att vidta motsvarande åtgärder”, sa Liu utan att definiera vad dessa åtgärder skulle innebära.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?